De-ale mămiciei

Cum îl ajuți pe bebe să adoarmă liniștit?

bebe dormind


Somnul bebelsului este foarte important pentru dezvoltarea lui. Sunt copilași care adorm greu sau care se agită mult în timpul nopții. Cum îl culc pe bebe a fost una din primele întrebări pe care i le-am pus neonatologului în materitate și sfaturile lui recunosc că mi-au fost de mare ajutor.

Pentru început crează în dormitor un ambient plăcut, aerisește bine camera chiar dacă este iarnă pentru că aerul proaspăt oxigenează creierul. De altfel sunt bebeluși care dorm foarte bine iarna, afară în cărucior. Ideea e să nu fie prea cald și spun asta pentru că multe mămici tind să dea căldura la maxim dar nici prea frig, să uiți pornit aerul condiționat cu orele. Lumina să fie una scăzută și poți folosi o lampă de veghe sau o ghirlandă luminoasă. S-a demonstrat că neuronii au de suferit dacă pe timpul somnului exista lumină puternică.

Așternuturile să fie curate, moi, din bumbac pentru că în cele sintetice se încinge . Sfatul meu e să nu folosești balsam pentru că bebelușii nu suportă mirosurile puternice și oricum balsamul nu este indicat pentru pielea lor, le poate provova alergii. Pijamaua este importantă, să nu fie sintetică și să fie potrivită vremii de afară. Eu vara de exemplu îi puneam doar un scutec pentru că altfel transpira. Cum ție îti este bine, așa îi este și lui. Nu îi pune bebelușului haine cu mânecă lungă dacă afară e vreme de tricou. În plus un bebeluș care este mereu înfofolit se va îmbolnăvi mult mai ușor.

Rutina e foarte importantă . Încearcă să îi fixezi o oră la care să îl culci mereu și să aveți o serie de obiceiuri care să îl pregătească pentru nani : băița de seară, povestea, spălatul pe gingii/dințișori. Nu îl agita înainte de culcare cu jocuri și activități care să îi stimuleze atenția. Ideal este să folosești un ton blând, calm iar în loc de joacă poți să îl mângâi, să îi cânți sau să îi spui o poveste. Un bebeluș obosit va adormi mai greu. Nu trece prea mult peste ora lui de culcare pentru că începe foiala, agitația și plânsul. Tu te vei enerva, vei începe să te panichezi că se face din ce în ce mai târziu și uite așa începe un cerc vicios care nu îi face decât rău bebelușului. Mergi cu bebe la plimbare, scoate-l cât mai mult la aer curat și poți chiar să faci o plimbare înainte de băița de seară. Îi prinde foarte bine și somnul clar va fi unul mai liniștitor.

Odată ajuns la diversificare, nu îi da de mâncare cu puțin înainte să adoarmă pentru că un stomac plin îngreunează somnul (și aici nu mă refer la alăptat). Când stomacul e plin înseamnă că are de treabă și atunci toate organele sunt mult mai active inclusiv creierul.

Nu îl lăsa pe bebe să doarmă prea mult în timpul zilei. Dacă el doarme prea multe ore pe zi atunci evident că nu îi va fi somn seara pentru că va fi plin de energie pe care trebuie să o consume. De multe ori mămicile, pentru a avea timp liber și pentru ele, îi lasă pe copii să doarmă chiar și 3-4 ore într-o singură repriză fie că fac întuneric în cameră, fie că îi dă repede țiți dacă dă semne că se trezește.

Stai lângă el până adoarme : fie că te întinzi în pat lângă el, fie că pui doar o mână pe el dacă doarme în pătuțul lui sau că îl ții în brațe. Bebe va ști că tu ești acolo să îl ocrotești, se va simți în siguranță și se va simți iubit. Nu merge pe metoda numită ferberizare care presupune să lași copilul singur în cameră plângând până când adoarme singur de epuizare. Mi se pare tortură și sincer motivul pentru care el nu mai plânge nu e acela că se învață să adoarmă singur dar va învață că oricâtă nevoie are de tine tu nu vei veni niciodată și când îi va seca și ultima lacrimă pe care o mai are, va renunța să te mai strige. Nu te grăbi! Știu că vrei să mergi să mai stai cu soțul tău la un film după ce adoarme bebe sau că visezi la un duș prelungit care să te relaxeze. Și că taman atunci adoarme super greu și parcă simți cum trec minutele. Trebuie să înveți să ai răbdare. Cu cât ești tu mai liniștită cu atât va fi și bebe mai calm. Incearcă să te bucuri de serile astea pentru că cei mici cresc teribil de repede și îți garantez că îți va fi dor să îl mai strângi în brațe ca pe un bebeluș, să îi cânți sau să îl legeni. Implică-l și pe soțul tău în acest ritual astfel încât să fie un timp câștigat pentru toată lumea.

Somn liniștit vouă și bebeilor voștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.