Decizia de a o duce pe Iris la o grădiniță a fost una tare dificilă așa cum sunt convinsă că e și pentru tine. De aceea m-am gândit să povestesc un pic experiența mea și ce lucruri poți pune în balanță atunci când trebuie să iei această decizie.
Pe Iris am înscris-o inițial la o grădiniță de stat (grădinița nr 70) unde a fost nici mai mult nici mai puțîn de 2 zile. Da, atât de groaznic a fost. Au fost două motive pentru care am plecat de acolo. În primul rând clasa care era la etaj într-o sală extrem de mică (că adult puteai să stai în picioare doar pe mijlocul ei), geam avea doar în tavan fiind la mansardă iar aerisirea se făcea doar cu aerul condiționat (!!!!), mocheta se curăța doar în vacanța de vară (cu toate că ne-am oferit să venim cu un aspirator profesional) iar scările spre clasă erau atât de înguste că nu îți încăpea piciorul. Când am întrebat ce se întâmplă în caz de incediu de exemplu răspunsul a fost sec : Doamnă, dacă e să se întâmple, se întâmplă oricum. Precizez că la vizionare ni s-au arătat doar clasele de la parter. Și al doilea motiv a fost că nu m-au lăsat să o iau pe Iris la prânz decât după ce am făcut scandal eu nefiind de acord cu meniul pe care îl puneau ei la dispoziție și discutând de la început acest aspect cu doamna director care m-a asigurat că nu vă fi nicio problemă să o iau acasă înainte de masă.
Ne-am mutat apoi la o grădiniță privată pentru că experiența de la prima grădiniță a fost prea urâtă că să mai vrem să încercam tot la o grădiniță de stat. Mai ales că auzisem multe poveșți îngrozitoare legate de modul de educație al unor așa zise educatoare (poveșți care tot tind să circule pe internet). La început am fost foarte încântați : predarea era bilingvă (mai târziu am aflat că asta era doar pe hârtie), mâncarea sănătoasă , nu aveau pui și mezeluri în meniu (dar întrebați la un moment dat cum se cheamă ferma de unde se lăudau că iau curcani nu a știut nimeni să ne răspundă) și te lăsau să stai la adaptare cu cel mic în grădiniță. Spre sfârșitul anului, o mămică mi-a spus că una din educatoarele lui Iris pleacă la o grădiniță de stat la 5 minute de mers de cea privată și m-a întrebat dacă nu vreau să merg și eu. Se adunaseră destul de multe frustrări și neplăceri aici dar îmi era teamă să încerc iar o grădiniță de stat.
La insistențele acelei mămici (căreia îi mulțumesc în fiecare zi din viață mea), am ajuns la MAPN nr 1 – Calea Plevnei. Unde recunosc inițial m-am speriat. La stradă este o clădire părăsită, mâzgălită toată cu graffiti și mă întrebam dacă cei mici vor învața acolo. După ce am intrat pe poartă am descoperit o altă clădire, mai mare care arată foate bine iar în spatele ei o gradină imensa de zici că eram în dumbrava minunată. Am discutat cu directoarea și am stat de vorbă un pic și cu ceilalți părinți iar într-un final ne-am trasferat aici. Și aici am stat până a mers Iris la școală (și acum tânjește după doamnele ei educatoare, după gradi) și tot aici merge și Matias care este absolut fascinat de grădiniță iar în vacanță mă întreabă mereu când mergem la doamne. Pentru mine a fost și este perfect pentru că am găsit oameni frumoși, veseli, implicați și dedicați meseriei. Și nici nu aveam nevoie de mai mult. Pe Matias l-am dat la 2 ani și îl legănau pe picioare că să adoarmă. Mâncarea se face în grădiniță și pe copil îl poți lua la 17:30. Ies zilnic afară (excepție fac zilele cand plouă sau e foarte frig) și fac tot felul de activități frumoase.
Prin urmare nu te stresa. E posibil să nu faci din prima alegerea potrivită pentru tine și copilul tău dar poți să te răzgândești oricând. Copiii sunt mult mai adaptabili decât ne imaginam noi. Dar ca să te ajut uite mai jos o listă cu avantaje și dezavantaje gradinte de stat și private.
Gradinita de stat vs privata
Educatoarele din privat e posibil să renunțe mai ușor la job pentru că nu au vacanțe la fel de lungi ca la stat, au program prelungit ( unele până la ora 19:00 ) și unele nu au tot salariul trecut pe cartea de muncă prin urmare e posibil că cel mic să nu aibă aceeași educatoare în toți anii.
Pe de altă parte, faptul că vacanțele nu sunt așa lungi la privat e un avantaj pentru tine pentru că nu te stresezi că nu ai unde să îți lași copilul.
Multe din grădinițele private nu sunt acreditate, unele nu sunt nici măcar autorizate (funcționează ca un club pentru copii) dar pentru mine asta nu a făcut diferența. Importanți sunt oamenii care lucrează acolo și mai puțin hârtiile care o definesc.
Avantaj la privat sunt camerele de luat vederi dar care din punctul meu de vedere pun foarte multă presiune pe educatoare si asta se transformă intr-un mare dezavantaj.
Avantaj ar putea fi clădirea în care funcționează pentru că sunt anumite grădinițe de stat în clădiri vechi, cu bulină. În timp ce grădinițele private sunt în vile mai cochete, frumos amenajate și cu mobilier atractiv pentru cei mici.
Dar pe de altă parte, la noi în grădiniță sunt mult mai multe săli astfel încât copiii au o sală de activități, una pentru dormit și alta pentru luat masa (sunt câte trei pentru fiecare grupă). Iar clădirea a fost consolidată și reamenajată.
În ceea ce privește mâncarea, părerea mea e că nu contează dacă au bucătărie proprie sau aduc de la o firmă de catering. Poate să fie la fel de bună sau la fel de proastă. La urma urmei e vorba de ingredientele folosite. Pentru mămicile care sunt foarte grijulii la mâncare, sunt grădinițe private care nu au în meniu carne de pui , mezeluri și dulciuri. Dar sunt foarte rar întâlnite.
Din punct de vedere financiar, este clar mult mai avantajos să duci copilul la o grădiniță de stat. Aici plătești doar masa și un fond al clasei care e strict pentru materialele didactice, jucării și consumabile (hârtie igienică, săpun, șervetele etc….). Dar asta e o chestiune pe care o discută și o hotărăsc părinții, nu ți se cere nimic oficial din partea grădiniței. În cazul nostru noi plătim 12 ron/zi masa, câte 20 ron la 2 luni pentru hârtie igienică, prosoape hârtie, săpun, șervețele umede, 10 ron/lună pentru apă și am luat niște jucării și rechizite noi la începutul primului an de grădiniță (a fost strict decizia noastră a părinților, grădinița nu ne-a cerut asta).
Asistentă găsești în ambele grădinițe de stat sau private. La stat de obicei asistenta e toată ziua în timp ce la privat are program doar în prima parte a zilei.
Un alt aspect este numărul de copii prezenți în grupă. La stat sunt mai mulți decât la privat , undeva la 20-22 copii vs 15 copii. Însă ce am observat este că la privat , părinții tind să își aducă copiii chiar și răciți pentru că plătesc taxa oricum (au fost colegi de-ai lui Iris cu febră la gradi la privat), în timp ce la stat sunt mai dispuși să îi țină acasă.
Din punct de vedere al opționalelor, se fac mai multe la grădinițele private (financiar grădinița are de câștigat). Oricum mie nu mi se pare ok să îl înscrii pe copil la o mulțime de opționale pentru că nu mai are timp de joacă. În plus, există cluburi unde îl poți înscrie pe copil la fel de bine.
Înscrierea este la fel de facilă la ambele tipuri de grădinițe și poți înscrie copilul la mijlocul anului chiar și la grădinițele de stat. Pe Matias l-am dus în ianuarie, după ce a împlinit 2 ani.
Un dezavantaj al grădinițelor private mi se par laudele artificiale care îi sunt aduse copilului. De puține ori ți va atrage atenția asupra unui comportament greșit al celui mic pentru că intervine aspectul financiar și directoarea nu vrea să piardă un plătitor. Pentru mine a contat ca cei mici să primească educație și să învețe că și ei pot greși.
În definitiv e foarte importantă comunicarea cu directorul pentru că el coordonează toată activitatea într-o grădiniță și impresia pe care ți-o lasă atunci când mergi la vizionare. Să găsești un mediu cald, prietenos și de încredere. Iar mediul poate fi la fel de bine creat la o grădiniță de stat cât și la una privată.