Pe drumuri

Ce faci în Thasos cu cei mici

copii cu tata pe plaja

Anul ăsta am reușit să ajungem și noi în Thasos. Auzisem de la mulți prieteni că e o insulă foarte frumoasă și că trebuie neapărat bifată dar nu mi-am imaginat că vă fi chiar așa minunată. E genul de insulă liniștită unde sigur poți găși un loc mai retras dacă asta îți doreșți. În plus, majoritatea sunt familii cu copii deci nu vei auzi muzica dată tare și nici cluburi de noapte nu am zărit.

Noi am ales Skala Potamia pe care o recomand cu drag. Plaja e lată, cu nisip fin iar intrarea în apă e perfectă pentru copii. Eu într-o zi am vrut să înot și m-am plictisit de cât am mers să dau de apă adâncă. Așa că am putut să stau liniștită pe prosop, timp în care cei mici se jucau în apă.

Uite ce activități îți recomand dacă mergi în Thasos cu copiii :

Excursie în Panagia – E un sat foarte aproape de Skala Potamia (noi făceam 9 minute cu mașina) și are multe străduțe înguste și întortocheate pe care te poți plimba. Copiii erau fascinați, pentru ei era un labirint. Găseșți acolo multe pârâuri în care se pot juca și pot arunca pietre. Tot în sat găseșți și o fabrică muzeu unde se producea ulei de măsline, intrarea e gratuită iar la plecare copiii își pot cumpăra brățări făcute din sâmburi de măsline într-o multitudine de modele. Iar tu îți poți lua măsline super delicioase, ulei de măsline și tot felul de produse cosmetice pe baza acestui ulei. Tot acolo este și un hotel iar copiii s-au jucat cu fiica proprietarei (româncă căsătorită cu un grec ) și a fost foarte bucuroasă să stea de vorbă cu alți copii români. Sunt și taverne unde merită încercate friptura de miel și de rață la rotisor. După, poți merge la podul Îndrăgostiților unde găsești și platanul cu scorbură în formă de inimă. Acolo de sus, în capătul scărilor, poți vedea cel mai bine raul iar copiii se pot juca la apă. Acolo, chiar lângă platan, este o terasă unde merită să încerci înghețată de casă după recomandarile tuturor. Noi nu am apucat să o gustăm pentru că atunci când am mâncat la tavernă, am primit înghețată din partea casei.

muzeul uleiului de masline
Muzeul Uleiului de Masline Panagia
barbat langa rau
Râu chiar în curtea muzeului din Panagia
copil
La Podul Îndrăgostiților

Plimbare cu trenulețul – Există un trenuleț care pleacă chiar din capătul stațiunii Skala Potamia (dinspre dig, lângă copacul cu scorbura uriașă) și merge până în Panagia. Doar că funcționează de la începutul lui iulie deci dacă alegi să mergi în iunie nu îl vei găsi.

Plimbare cu barca – Noi am închiriat o barcă din Limenas pe care să o conducem noi (am dat 130 euro/8 ore plus benzina) dar poți alege și o barcă mai mare, pentru două familii pe care o poți închiria pentru 4 ore cu 200 euro și o conduce altcineva. E o experiență extraordinar de frumoasă pentru toată lumea dar mai ales pentru copii. Noi am găsit și o plajă retrasă unde am fost doar noi, am făcut sărituri din barcă, am urmărit bancurile de pești (copiii au încercat să și prindă dar evident fară succes însă s-au distrat pe cinste) și am cules o mulțime de pietre și de oase de sepie de pe diverse plaje.

barbat si copil in barca
Și Matias a vrut neapărat să conducă barca
Barbat si copil pe plaja
Una din plajele pustii pe care am fost

Baie la Marble Beach – e o plajă cu pietricele mici albe (nu ai nevoie de încălțăminte specială, e aproape ca un nisip) iar apa e turcoaz, merită să mergi clar cu cei mici mai ales dacă nu au văzut niciodată o plajă cu nisip alb. Sunt de fapt două plaje una după alta, amândouă se numesc Marble Beach dar noi ne-am oprit la prima pentru că ni s-au părut mai drăguți și mai amabili oamenii de aici. Interesează-te de drumul pe care să mergi pentru că noi am mers pe varianta scurtă, recomandată de google dar e printr-o carieră de marmură și drumul e foarte prost și chiar periculos. La întoarcere ne-au arătat grecii care serveau acolo un drum mult mai bun. La Marble Beach găsești și o tavernă cu mâncare iar la prânz poți să te retragi la umbra copacilor. Prețul pentru 2 șezlonguri și o umbrelă e 8 euro dar poți să stai și cu cearceaf (gratis).

Copil pe plaja
Marble Beach
copil pe plaja
Marble Beach

Parcurile de distracții din Skala Potamia și Limenas – În Skala Potamia e un parc micuț dar cu suficiente atracții pentru copii (sunt genul de atracții care merg cu fise, ca în mall) și de unde ai mei nu se mai dădeau duși. E potrivit și pentru cei mici dar și pentru 13-14 ani mai ales că am văzut și adulți care se jucau acolo. Și e o ieșire numai bună înainte să mergi la cină pentru că au unde să își mai consume din energie. În Limenas parcul de distracții e ceva mai mare , are și carusel, bumper cars, trambulină.

Plimbare prin Limenas – dacă ajungi aici să încerci neapărat granita, e foarte bună mai ales cea de căpșuni. Și aici ai o mulțime de magazine cu tot felul de prostioare la care să te uiți, sunt taverne cu prețuri un pic mai mici decât în Skala Potamia iar seara e frumos să te plimbi prin port. Noi am vrut să mergem și la Muzeul de Arheologie dar am văzut doar exponatele din curte pentru că am uitat să luăm măștile cu noi. Lângă muzeu e și un parc cu leagăne și tobogane unde e super ok să stai la prânz pentru că sunt copaci.

copil in leagan
Un parc pe care l-am găsit in Limenas

Pe lângă aceste activități te mai poți plimba pe la magazinele de prin stațiune. În Skala Potamia aceste magazine sunt pline de obiecte făcute manual (de exemplu sandale din piele atât pentru copii cât și pentru adulți la prețuri bune), de produse locale cum ar fi mierea de albine (din flori de portocal, lavandă, flori de câmp etc), vin, dulcețuri fel de fel cu sau fără zahăr pe care noi le-am încercat la micul dejun. Cel mai mult ne-a plăcut dulceața de rodie și mierea din flori de portocal pe care am mâncat-o cu unt de arahide care apropo e foarte bun la preț așa că am mai cumpărat încă două borcane și pentru acasă. Și neapărat să vă luați și crema de susan cu cacao, e fără zahăr. Copiilor le-a plăcut mult să cotrobăie prin fiecare raft și să își cumpere tot felul de prostioare gen brățări, săpun de casă sau bile spumante de baie, jucării și alte suveniruri. Mai ales că grecii sunt foarte drăguți și amabili cu cei mici.

Dacă activitățile astea nu ți se par suficiente, gândește-te că plaja în sine rămâne cea mai mare atracție pentru copii. Noi am avut zile în care am stat până seara târziu și am făcut castele de nisip, am stat pe șezlongurile de la taverne (care nu sunt contra cost, plăteșți doar consumația), am băut limonade, vin, am mâncat pizza și bineînțeles gyros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.