Mă număr printre mămicile norocoase care au avut soțul alături în tot ceea ce ține de creșterea copiilor și cu toate astea am trăit zile de frustrări în care mă simțeam singură și lipsită de ajutor. Zile în care simțeam că el nu se implică suficient și că nu mă susține în deciziile mele. Toate sentimentele și gândurile astea pe care le-am adunat treptat în mine au dus inevitabil la certuri. Și într-una din discuțiile noastre am realizat că nu știam de fapt de ce ne certam, că nici măcar nu mai știam de la ce a pornit. Așa că am început să discutam despre nemulțumirile noastre și despre cum am putea să găsim o cale de ne înțelege unul pe celalalt. Într-un final am obținut ajutorul de care aveam nevoie și totodată liniște și timp pentru mine.
Dacă ești o mămică aflată la început de drum și care trece prin astfel de momente aș vrea să îți dau din suflet câteva sfaturi care cred sincer că îți vor fi de ajutor :
- Comunică de fiecare dată când ai ceva pe suflet.. Să spui ce gândești, să ceri ce ai nevoie, să îți exprimi nemulțumirile. Nimeni nu poate citi gândurile, cu atât mai puțin bărbații. Iar faptul că tu îi ceri să facă lucruri legate de bebe îl vă face și pe el fericit pentru că se va simți util, va simți că îi acorzi și lui mai multă atenție.
- Ai încredere în soțul tău: e omul pe care îl iubești și pe care l-ai ales să fie tatăl copiilor tăi. Dacă soțul tău va simți că tu crezi în el, atunci se va simți motivat și cel mai probabil că va răspunde așteptărilor tale.
- Fă o listă cu treburile de care se poate ocupa tati : să pregătească pijamaua, să te ajute seara la spălat copilul, să pregătească mâncarea, să îi dea vitaminele, orice crezi că te-ar ajuta. Dă-i indicații clare și dacă nu știe ceva, explică-i cu calm și răbdare, nu fi dezamăgită.
- Consultă-te cu el când vine vorba de anumite decizii : tratamentul pe care îl are de urmat copilul când e răcit, dacă să îi dați vigantol sau vitamina D3, ce metodă să adoptați când vine vorba de culcat bebelușul ( co-sleeping sau în camera lui), la ce grădiniță să îl înscrieți etc. Veniți cu argumente pro și contra și vedeți care e cea mai bună variantă pentru voi. Dacă aveți păreri diferite, nu sări în sus doar pentru că el nu te aprobă. E posibil ca după ce stai și te liniștești și iei lucrurile la rece, să îți dai seama că ce spune el nu e chiar așa de rău.
- Răsplătește-l de fiecare dată când soțul tău te ajută sau vezi că se străduiește, că preia el din sarcini. Asigură-l că apreciezi tot ce face și nu uita să îl alinți cu o sărutare, o îmbrățișare sau orice alt gest de tandrețe.
Și într-un final aș vrea să îți recomand să nu mai încerci să fii perfectă și să le faci pe toate. Ești o mamă la fel de minunată și dacă cel mic iese o dată cu hainele șifonate, dacă jucăriile rămân împrăștiate câteva zile, dacă într-o seară nu ai chef să gătești și îi dai un sandwich. Bucură-te de viață alături de copil dar și de soțul tău.
[…] Am realizat că atunci când eram obosită dădeam vina pe el pentru tot ce nu îmi ieșea bine. Și asta pentru că el era primul pe care puteam să îmi vărs nervii după o noapte grea, nedormită sau atunci când eram epuizată. Dar la fel de bine poți să îi explici că ai nevoie de ajutorul lui și cum anume te poate ajuta. (am scris pe larg despre asta aici http://familistii.ro/2020/05/17/cum-il-faci-pe-sotul-tau-un-tatic-implicat/) […]