Vara asta ne-am propus să mergem mai mult pe la munte, să facem drumeții, picnic în poiană, trasee în copaci și să ne relaxăm. De altfel noi mergem în fiecare an și la munte, măcar câteva zile, dar până acum erau prea mici copiii pentru drumeții și parcuri de aventură. Am rămas uimiți, recunosc, de cât de mult s-a dezvoltat turismul montan pe Valea Prahovei în sensul în care am descoperit în sfârșit mai multe activități la munte cu copii , pensiuni childfriendly și restaurante cu loc de joacă astfel încât să se poată relaxa și părinții.
Activități pentru copii la munte
Am plecat 2 familii fiecare cu câte doi copii așa că am avut copii de 3, de 6, de 9 și de 13 ani. Ne gândeam că va fi foarte greu să găsim activități pentru toți fiind de vârste așa diferite dar ne-am înșelat pentru că nu a fost zi în care să nu ne distrăm de la cel mai mic până la cel mai mare, inclusiv noi adultii. O să încerc să o iau sistematic, cu fiecare stațiune în parte din Sinaia până în Brașov.
Sinaia : De fiecare dată când mergem la munte ne oprim câteva ore și în Sinaia. Bulevardul principal, la diverse ocazii, e plin de tarabe cu tot felul de lucruri interesante : genți și rucsaci din piele la prețuri de producător, produse cosmetice din ingrediente naturale, dulciuri de casă, miere, ceaiuri și multe altele. Parcul din centru e mare și găsești acolo loc de joacă pentru copii, tobogane gonflabile și mașinuțe electrice contra cost iar atracția principală rămân veverițele de lângă muzeu pe care le poți hrăni cu nuci și alune. Sunt prietenoase și fiind obișnuite cu turiștii vin foarte aproape de oameni. Tot de lângă parc poți lua trenulețul care te plimbă pe străduțe și la un moment dat merge pe un drum așa abrupt că ne întrebam dacă chiar va putea urca. Când e rece afară, primești și pături cu care să te învelești așa că atmosfera e minunată. Prețul este de 10 ron de persoană iar copiii sub 3 ani nu plătesc. Și bineînțeles nu poți rata castelul Peleș și Pelișorul. Merită vizitate și dacă tot ajungi acolo te poți opri și la Cafe Regal Peleș să bei o cafea și să mănânci o prăjitură în timp ce admirați castelul. Priveliștea e uimitoare.
Bușteni : Aici găsești Parc Kalinderu unde punctul forte rămâne sania tobogan (un fel de roller coaster în care te poți da împreună cu cel mic) dar și aici găsești mai multe activități gen tubbing, trambulină și tiroliană. Prețul este per atracție și variază intre 5 și 7 ron. Tot aici găsești și telescaun (de când tot așteptam să mă dau !), care e modernizat, având chiar și un capac de protecție pe care poți să îl tragi peste telescaun. Prețul e de 20 ron de adult și 10 ron de copil și include atât urcarea cât și coborârea.
Azuga : Aici ne-am oprit la Fun Park unde găsești o varietate foarte mare de activități : de la biciclete pentru care au amejanat un traseu off-road, mașinuțe, tir până la tiroliana și tubing. Ce mi-a plăcut a fost faptul că la tiroliana cei mici se pot da cu un instructor astfel că și Matias de 3 ani s-a putut da. Instructorii au fost foarte amabili și îl cărau pe Matias în brațe când erau de urcat scări. Nu vă zic că nu mai reușeam să îl luam de acolo și de atunci se tot chinuie să își construiască propria tiroliană :). Poți plăti per atracție dar au și un pass valabil o oră, costă 50 ron și te poți da în ce vrei de câte ori vrei.
Predeal : Deși nu eram convinși de fotografiile de pe site, am zis totuși să mergem până la Fun Park Trei Brazi. Din păcate nici când am ajuns acolo nu am fost prea încântați așa că nici nu am mai intrat. E relativ mic iar atracțiile nu se compară cu cele din celelalte două parcuri. Iar prețurile, afișate la intrare, sunt mai mari. Parcarea destinată clienților parcului de distracții este cu plata și este 5 ron/oră.
Râșnov : Dino Park e minunat pentru copiii de diverse vârste și poți petrece acolo relaxat o zi întreagă. Ai loc de joaca cu tobogane și leagăne, ladă cu nisip, ateliere de creație, cinema 9D, tiroliene, traseu de aventură și o mulțime de dinozauri uriași care cu siguranță îi vor impresiona pe cei mici. Aproape de Dino Park ai peștera Valea Cetății. Drumul până acolo e relativ ușor de parcurs și e și foarte frumos.
Brașov : În Brașov îți recomand să stai 2 zile pentru că sunt multe lucruri de făcut cu cei mici aici. Ai Grădina Zoologică care e foarte faină și bine întreținută. Aproape de Zoo (cam 7 minute cu mașina )e și târgul de vechituri care se ține în weekend și de la care sigur nu pleci cu mâna goală. Este Aventura Park cu o mulțime de trasee de aventură dar vezi că sunt pentru copiii de peste 4 ani și Aqua Park de care copiii, fără îndoială, vor fi super încântați. Centrul vechi din Brașov e minunat pentru plimbări și nu uita să iei niște pâine cu tine să hrăniți porumbeii din Piața Sfatului. La fel ca și veverițele din Sinaia, sunt foarte prietenoși și vin aproape de tine fiind obișnuiți cu turiștii. Și dacă tot ai ajuns până în Brașov, ar fi păcat nu urci pe vârful Tâmpa. Dacă nu sunteți obosiți puteți face o drumeție până acolo sau puteți lua telecabina. Imaginea de sus a Brașovului e senzațională și vei întâlni destui fluturi spre bucuria celor mici. (aici se găsesc aproape 35% din speciile de fluturi din România).
Trasee montane pentru copii
Sunt 4 trasee montane pe care le recomand familiilor cu copii mici. Noi le-am făcut destul de ușor ce-i drept cu pauze și din când în când dus în brațe (mă refer aici la Matias 3 ani).
Traseu cabana 3 Brazi – cabana Poiana Secuilor (Predeal) : cel mai ușor traseu posibil, e mai mult o plimbare și pe care îl recomand copiilor mici, începători. E un traseu pe care îl poți face în 30 de minute. E ideal pentru picnic și înălțat zmee.
Traseu Stâna Regală Sinaia : un traseu pietruit și pe care sunt făcute un soi de trepte, a fost traseul regal pentru cei care locuiau la Castelul Peleș. Îl poți parcurge într-o oră, o oră și jumătate mergând pe marcajul albastru. La capăt în schimb nu te aștepta să mai fie vreo stână, e doar clădire ce pare părăsită și un luminiș cu iarbă înaltă prin care nu ai cum să te plimbi și să faci picnic, mai ales că există și un semn care te avertizează că sunt vipere în zonă. Însă drumul e foarte frumos.
Traseul Cascada Urlătoarea : E un traseu un strop mai dificil ca urcuș și se poate parcurge cam într-o oră și jumătate, două. Chiar și mai mult dacă mai faceți opriri. Pe traseu nu prea ai unde se te oprești să faci picnic însă poți să mănânci un sendviș pe unul din buștenii căzuți pe drum. Noi am găsit și desert, niște zmeură rămasă neculeasă. Iar capătul traseului e senzațional pentru că acolo e cascada Urlătoarea. Ai apă proaspătă numai bună să vă reumpleți sticlele și să vă răcoriți ca să o puteți lua din nou pe drumul de întoarcere. Neapărat să aveți baterie la telefon pentru că vei vrea sigur să faci fotografii odată ce ai ajuns acolo.
Traseu până la vârful Tâmpa : un traseu destul de ușor de parcurs, îl poți face într-o oră și jumătate, două pe marcajul roșu. Finalul e spectaculos pentru că panorama asupra orașului Brașov îți taie respirația.
Restaurante childfriendly Valea Prahovei
Când căutăm un restaurant ne preocupă în primul rând activitățile pe care le pot face cei mici acolo astfel încât să ne putem relaxa și noi puțin. Anul acesta am găsit câteva care chiar ne-au plăcut.
Restaurant Evergreen (Predeal) : Au o mulțime de activități pentru copii : tobogane, leagăne, trambulină, tiroliană și un spațiu îngrădit pentru copiii foarte mici. Aveau și iepuri într-o cușcă pe care cei mici i-au putut admira. Când am fost noi am zărit un pui de vulpe care tot venea pe acolo în căutare de mâncare. Mâncarea e ok și au și meniuri pentru copii. Pe timp de iarnă, au și un loc de joacă la interior dar e destul de micuț.
Cabana Vânătorilor – e chiar vis-a-vis de restaurant Evergreen. Aici mergi mai mult pentru mâncare, au preparate foarte bune și pe care nu le găsești la orice restaurant. Au loc de joacă afară și o curte spațioasă unde pot alerga cei mici.
Kuib – un restaurant foarte frumos în Sinaia cu meniuri pentru copii destul de variate la prețuri rezonabile. Au loc de joacă atât în exterior cât și în interior (acesta ce-i drept cam mic și sărăcăcios) și sunt foarte bine cotați pe trip advisor la capitolul mâncare.
Izvorul cu Păstrăvi – îl găsești în Poiana Țapului și e un restaurant care nouă ne place mult, am fost acolo de mai multe ori. Mâncarea e bună și au o înghețată de casă excelentă. Aici se organizează și tabere și au un loc de joacă vis-a-vis de restaurant. Asta nu te ajută prea mult cât mănânci însă pentru copilașii mai mari e excelent. În curte în schimb e un iaz micuț amenajat cu pești care e deliciul copiilor.
Promenada – în Râșnov am găsit acest restaurant drăguț, cu mâncare ok, cu loc de joacă la interior la etaj (se plătește intrarea deși ești client) și chiar lângă restaurant e un loc de joacă exterior care e de fapt un parc dar care e binevenit pentru orice părinte.
Dacă ai găsit locuri frumoase, pensiuni sau restaurante childfriendly, lasă-mi un comentariu te rog. Abia aștept să descopăr locuri noi în care să mergem cu cei mici și sunt convinsă că și alți părinți vor fi bucuroși să afle de ele.