Abia așteptam să crească un pic copiii să putem juca cu ei diverse jocuri pentru întreaga familie și să creem o tradiție din seara de jocuri. Aveam cumparate si adunate o multime de board games care asteaptau sa fie desfacute si incercate. După ce am testat multe dintre ele, bineînțeles ca au rămas câteva în topul preferințelor noastre și ale celor mici așa că le jucăm ori de câte ori avem ocazia și le luăm cu noi chiar și în vacanțe. Mie mi s-au părut ideale și pentru zilele în care nu îi puteam duce pe cei mici la grădi și trebuia mereu să găsesc activități.
Primii în vacanță
Un joc de familie care poate fi jucat și cu copii mai mici. Regulile sunt simple și sunt două variante de joc, pentru începători și pentru avansați. În varianta simplă fiecare are planșa lui de joc care reprezintă un “bagaj” pentru întreaga familie. Cartonașele pe care sunt obiectele ce trebuie adunate în bagaj se întorc cu fața în jos și pe rând, fiecare jucător, trage câte un cartonaș. Primul care își termină bagajul, câștigă. Se poate juca și în doi jucători.
Pe cine cade Măgăreața
Cu un strop de ajutor îl pot juca și copiii de trei ani și jumătate-patru. Jocul vine cu niște bentițe cu urechi de măgăruș pe care jucătorii trebuie să le poarte pe cap. Se pun în mijloc morcovii care trebuie să fie cu unul mai puțîn decât numărul de jucători. Cărțile se împart în mod egal. Fiecare jucător lasă în dreapta să cu fața în jos o carte apoi ia de jos cartea lăsată jos de jucătorul din stânga să. Ideea jocului este să ai patru cartonașe de aceeași culoare. Când reușești asta, strigi măgăreața și trebuie să reușești să iei de jos unul din morcovi. Cine nu reușește își ridică o urecehe de măgăruș. Jucătorul care are ambele urechi ridicate și pierde încă o dată, își pune nasul de măgăruș 🙂 Se poate juca în minim 3 jucători.
Joc de îndemânare biluțe săltărețe
Poate fi jucat de la 3 ani sau chiar mai devreme dacă copilul e îndemânatic. E o planșă de joc cu găuri colorate. Fiecare jucător își alege bilele în culoarea preferată și cu ajutorul unor catapulte micuțe trebuie să nimerească bilele în găurile cu aceeași culoare. E un joc de rapiditate dar și de îndemânare și e super distractiv.
Hungry Hippos
E un joc ideal pentru că pot juca cu ușurință toți membrii familiei, de la mic la mare. Ideea e pe cât de simplă pe atât de distractivă. Trebuie să apeși pe o clăpiță astfel încât hipopotamul tău să înfulece cât mai multe biluțe. Evident, câștigă cel care a strâns cele mai multe bile. Jocul durează puțîn așa că nu prea există șanse să se plictisească repede cei mici. Poate fi jucat în minim 2 jucători.
Pop to the shop
E un joc care se poate juca după vârsta de 5 ani după părerea mea dar noi am jucat cu Matiaș (3 ani) în aceeași echipă cu un adult. Fiecare jucător deține un magazin și are câte un coș și o listă de cumpărături. Câștigă cel care reușește primul să își termine lista de cumpărături. La începutul jocului primești o anumită sumă de bani iar pe parcurs mai primești bani când vinzi produse de la propriul magazin. E un joc care îl învață pe copil regulile de politețe la magazin (nu poți cumpăra dacă nu saluți și nu ceri frumos) dar și cum să folosesca banii și cum să dea restul. Se poate juca în minim 2 jucători.
Prinde vulpea
E un joc de atenție și rapiditate care poate fi jucat cu succes și de cei mici din familie. Fiecare jucător are un coș pe care trebuie să îl umple cu găini. În mijlocul jucătorilor se așează vulpea care are niște buzunare mari laterale. Un jucător dă cu zarul (care are numai cifrele 1 și 2) și apasă pe capul vulpii de atâtea ori de câte indică zarul și pune în buzunare tot atâtea găini. La un moment dat, vulpea își trage panatalonii iar găinile se revarsă din buzunare. Jucătorii trebuie să încerce să prindă cât mai multe găini. Se poate juca în minim 2 jucători.
Porcușorul Ghiță
Un porcușor simpatic și mâncăcios care mănâncă mulți burgeri. Fiecare jucător pune în gura porcușorului bucătar câte un burger care are o cifră pe el. După ce a pus burgerul, jucătorul apasă pe capul porcușorului de atâtea ori cât indică cifra de pe burger. Cu fiecare apăsare, porcușorul își mărește volumul. Jocul se termină când pocnește cureaua porcușorului. Poți alege să piardă jucătorul care a apăsat ultimul înainte să pocnească cureaua sau să nu fie niciun pierzător. Se poate juca și într-un singur jucător.