Noi suntem genul de familie care caută destinația de vacanță din timp și ne place să fim bine organizați în sensul în care cercetam să vedem toate atracțiile zonei și să nu ratăm nimic. De la concediul de vară avem așteptări mari : de la cum e plaja până la ce poți vizita dar mai ales ce activități poți face atât pentru adulți cât și pentru copii.
Îți spun de la început că Cesenatico (la o aruncătură de băț de Rimini, în Italia) e o destinație de vacanță pentru familiile cu copii dornice de aventură și de distracție. Noi am fost prima oară în Torre Pedrera în luna de miere dar am stat numai 2 zile, venisem pentru parcul de distracții Mirabilandia și ne-a plăcut așa tare că am zis că trebuie să mai venim.
Și uite așa, tot gândindu-ne unde să mergem cu copiii în vacanță (pe atunci aveau 2 ani și jumătate respectiv 5 ani), ne-am hotărât să-i ducem în Italia la Mirabilandia. Am plecat cu avionul din București până pe aeroportul Bologna (aici am găsit cele mai ok prețuri la bilete) iar de acolo am închiriat o mașînă până în stațiune. Am vrut să avem mașînă și pentru alte plimbări pe acolo și să nu depindem de mijloacele de transport în comun. Ne-am cazat în Cesenatico, într-un apartament luat prin Airbnb la un preț ok și aproape de plajă. Dacă l-am fi luat direct printr-o agenție locală, ar fi fost mai ieftin dar o să ținem minte data viitoare. În Italia trebuie să știi că așternuturile sunt contra cost – 5 euro de persoană per sejur.
Plaja din Cesenatico
Plajele sunt împărțite în cele publice și cele private. Noi am stat pe o plajă publică pentru că ne place să stăm pe cearceaf și am găsit și copaci pe nisip astfel că puteam să stăm la umbră. La ei nu se fumează deloc pe plajă și dacă cumva intenționezi să faci asta, vor sări suficienți italieni care să îți atragă atenția că nu ai voie.
Intrarea în apă este lină, nisipul foarte fin și nu prea am prins valuri în cele 10 zile cât am stat acolo așa că mi s-a părut safe pentru copii. Plajele sunt curate, bine întreținute și nu ai să vezi alge.
Am văzut animatori pe plajă care făceau concursuri, jocuri și diverse dansuri cu oamenii, adulți sau copii. Erau grupuri organizate de la diverse hoteluri și ăsta ar fi un mare atu dacă alegi să te cazezi la un hotel. Mai ales că seara până târziu aveau program de animație pentru copii cu diverse personaje și mini discotecă. Așa că părinții chiar se puteau relaxa.
Tot pe plajă găsești terenuri de sport și diverse jocuri care aparțineau de terase.
Mâncarea
Noi nu suntem fani ai mâncărurilor italienești așa că la capitolul ăsta nu am prea multe de povestit. Nici conceptul de food street nu e bine dezvoltat în sensul în care nu găsești să îți iei de mâncare la pachet să poți manca pe stradă în timp ce te plimbi. Tot ce-am găsit au fost niște pizza la felie oribilă, cu blat dulce de patiserie și niște semipreparate gen nuggets de pui. Asta și pentru că ei au o adevărată cultură a ieșitului la restaurant și nu a fast-food-ului. Dar dacă mergi în Italia sigur o să îți placă înghețata. Peste tot găsești gelaterii care se laudă cu produse de casă și sunt într-adevăr delicioase. Și nici nu cred că vei găsi pe undeva înghețate mai mari ca în Italia.
Activități pentru copiii în Cesenatico – Rimini
Nici nu știu de unde să încep, sunt așa multe de făcut că sigur nu îți ajunge o săptămână, recomandarea mea este să mergi cel puțîn 10 zile așa cum am fost noi. Cert e că nu ai cum să te plictisești într-o astfel de stațiune.
Cea mai tare atracție mi s-a părut Safari Ravenna. Pur și simplu nu ai cum să ratezi așa o experiență. Parcul e împărțit în două : zona în care mergi pe jos că într-o gradină zoologică unde poți cumpăra floricele de porumb să hrănești animalele și unde poți mângâia capre și zona în care mergi cu mașina. Poți merge cu mașina personală sau poți închiria de la ei un fel de mașina de golf cu gratii și care îți oferă o experiență nemaipomenită. Noi am închiriat un astfel de vehicul și am mers printre animalele care se plimbau libere : girafe, zebre, lame, struți, cămile, elefanți, antilope, și câte și mai câte. Animalele fiind obișnuite cu vizitatorii vin foarte aproape, se uită la tine îndelung și chiar caută să își bage botul printre gratii . Nu stiu sincer cine era mai încântat : noi sau copiii! Am avut și un episod plin de adrenalină în cușca tigrilor. Cușcă impropriu spus pentru că e de fapt un spațiu mare în aer liber delimitat cu gard și cu două rânduri de porți de siguranță. Aici pot intra doar două mașini odată și zona e păzită mereu de un fel de ranger. Ei bine, nu știu de ce, dar unuia dintre tigri i s-a părut că noi suntem foarte interesanți. Ne-a tot dat târcoale, din ce în ce mai aproape de noi,ne-a fixat cu privirea și deodată am văzut că se pregătea de atac. Noroc că a intervenit rangerul și l-a pus pe fugă. Nu că ar fi putut să ne mănânce pentru că eram protejați de gratii dar de dărâmat cred că ar fi putut să o facă. Nu îmi pare rău deloc pentru ce s-a întâmplat cu toate că ne-am speriat foarte tare toți dar după ce a trecut momentul am spus la unison că e clar cea mai tare experiență ever.
Chiar lângă Safari Ravenna este Mirabilandia – cel mai mare parc tematic din Italia și merită neapărat să mergi acolo. Găsești atracții atât pentru copii mici cât și pentru adulți (asta dacă ai cu cine să îi lași pe cei mici). Noi am fost în vacanță și cu bunicii așa că am profitat și ne-am dat prin tot ce am putut. La prânz te poți întinde pe o pătură la umbră, erau mulți care făceau asta. Copiii mei chiar au tras un pui de somn. Sunt parade cu tot felul de personaje, sunt spectacole iar seara e show-ul Hot Wheels cu cascadorii cu mașini. E pur și simplu senzațional iar copiii cât de obosiți erau dar au stat până la sfârșit foarte atenți și nu se mai opreau din exclamații de Oauuu!
Ambele atracții nu ai cum să le faci în aceeași zi, la Mirabilandia merită să mergi 2 zile iar la Safari Ravenna îți trebuie cam jumătate de zi dar poți lejer să pierzi o zi.
Noi am fost la începutul lunii iulie și am nimerit în timpul festivalului La Notte Rosa când toate clădirile se decorează cu ceva roz : steaguri, panglici, eșarfe, fiecare cu ce are. Găsești de cumpărat tot felul de lucruri roz de la peruci și papioane până la fuste, tricouri sau coliere hawaiene. E o nebunie pentru că majoritatea oamenilor, turiști sau italieni, își cumpără câte ceva pentru a se costuma în roz iar atmosfera de pe starzi e foarte faină. Poliția locală avea o activitate în seara respectivă și împărțea gratuit rucsaci și pliante informative turiștilor. Evident că nu puteam pleca și noi fară un rucsac roz. În perioada aceea sunt și concerte, noi am nimerit la unul chiar când era baie de spumă. Iris a fost pur și simplu în extaz de fericire și a dansat în spumă până s-a făcut leoarcă. Festivaluri sunt mai multe, știu că urma să fie unul mai mare la începutul lunii august – Garibaldi Traditional Festival. Într-o seară a fost și o paradă de mașini de epocă la care ne-am oprit și noi să ne uităm pentru că mașinile erau senzaționale chiar și pentru cineva care nu este pasionat de autoturisme.
Tot atunci era și un târg drăguț, cu multe tarabe cu tot felul de lucruri de vânzare : haine, accesorii, cărți, obiecte decorative noi sau second hand. O ocazie numai bună de plimbare seara în care poți să caști gura la prostioare și să cumperi suveniruri. Târgul se muta o dată la câteva zile din stațiune în stațiune.
Găsești biciclete de familie, cu 4-6 locuri și te poți plimba cu ele dintr-o stațiune în alta pentru că sunt foarte aproape una de cealaltă. Prețul e rezonabil iar cei mici sigur vor fi încântați. Noi așa am descoperit și un parc de distracții mai micuț, cu un montagne russe pentu copii, o roată, un carusel etc.
De unde închiriezi biciclete , poți închiria și cărucioare pentru copii, lucru care mi s-a părut foarte tare. Dacă vii cu avionul puțin probabil să îți iei căruciorul cu tine așa că serviciul ăsta mi se pare binevenit pentru părinți.
Chiar în partea noastră de stațiune adică unde eram cazați era un parc de distracții pentru copii, genul acela la care trebuie să folosești fise de 1 euro. Nu sunt foarte multe atracții dar pentru copiii zic eu că sunt suficiente.
Dacă vrei o seară mai liniștită, de plimbare, îți recomand să mergi în port. E o zonă de promenadă foarte frumoasă și te poți plimba printre vilele luxoase și hotelurile boutique. Pentru copii găsești și parcuri micuțe cu trenulețe și alte atracții. Asta pentru momentele în care se plâng cei mici că s-au plictisit.
Dacă îți place să vizitezi, relativ aproape (la 2 ore și jumătate de mers cu mașina) este Veneția pe care e drept nu ai cum să o vizitezi toată într-o singură zi mai ales dacă ești cu copii. Noi mai fusesem și înainte așa că știam ce vrem să le arătam copiilor. Poți lua și trenul sau autobuzul iar durata de mers e cam aceeași. Aici, pe lângă farmecul plimbărilor printre străduțele întortocheate și înguste , cu podețuri peste canale, cu casele cu ferestre joase prin care poți privi , poți prinde atmosfera întregului oraș de pe acoperișul galeriei T Fondaco dei Tedeschi. Accesul pe acoperiș este gratuit dar pregătește-te să stai un pic la coadă.
Tot la capitolul vizitat, îți recomand Bologna și orașul Rimini. Noi am fost în general la prânz când era oricum prea cald să stai la plajă. Sunt două orașe mici, pline de istorie pe care e minunat să le iei la pas. Vei găsi o mulțime de magazine cu produse locale și cu suveniruri autentice, patiserii cu fel de fel de bunătăți și piețe în care să stai pe treptele clădirilor și să simți vibe-ul oamenilor și a locului.
Atracții mai sunt dar nu am apucat noi să mergem peste tot unde ne-am propus pentru că am vrut să ne bucurăm și de plajă și leneveală. Ar mai fi de vizitat : Italia în miniatură – parc tematic cu 283 de clădiri faimoase din Italia și Europa în miniatură , Acquario di Cattolica – cel mai mare acvariu de la Marea Adriatică, Fiabilandia – parc de distracții cu temă medievală și western și Oltremare – un parc de distracții pentru familii unde au și spectacole cu delfini.
Eu una m-aș întoarce oricând în Cesenatico – Rimini, oamenii sunt foarte faini, atmosfera e frumoasă și clar găsești mereu ceva de făcut. Tu ce destinație de vacanță ai recomanda pentru familii cu copii?