Jurnal de sarcină

Săptămânile 27 și 28 de sarcină

o vanata

În săptămânile 27 și 28 de sarcină , bebelușul ajunge aproape de 1000 de gr și măsoară cam 38 de cm. Deja recunoaște atât vocea ta cât și a tăticului și mișcă vioi atunci când vă aude. Săptămâna 28 marchează începutul trimestrului 3 de sarcină. O perioadă în care nu vei mai putea fi la fel de energică și de vioaie, respirația îți vă fi îngreunată și se vă auzi foarte tare. Pe mine toată lumea mă întreba dacă sunt ok, dacă mă poate ajuta cu ceva și se comporta de parcă aș fi fost bolnavă. Dar e normal, bebele crește și atunci plămânii tăi nu mai au loc.

Eu m-am îngrășat cam tare în aceste două săptămâni pentru că recunosc îmi era mereu foame, simțeam nevoia să ronțăi ceva și dimineața mă trezeam doar cu gândul la mâncare. Nu a fost bine că am mâncat așa de mult pentru că s-a văzut imediat și kg astea îți dau multe bătăi de cap după ce naști.

Pielea de pe burtă s-a întins destul de tare și chiar mă ustura , nici măcar nu mai puteam să o ating în partea de sus. Dacă treci prin așa ceva, ideal ar fi să te dai cu cremă și să lași burtica la aer, să nu se frece de haine. 

Un subiect despre care eu am mai vorbit dar pe care vreau să îl mai menționez pentru că e unul delicat pentru graviduțe este streptococul de grup B care afectează cam 25 % dintre femeile însărcinate. Eu am avut acest streptococ în sarcină și am urmat două cure cu antibiotic și o cură cu ovule dar nu au dat rezultate. La sfatul medicului, am făcut urocultura pentru a vedea dacă streptococul se găsește și în urină. Spre norocul meu nu s-a regăsit ceea ce înseamnă că nu afectează bebelușul și atunci nu am mai luat medicamente. De aceea sunt foarte importante analizele pentru că medicul care îți urmărește sarcina să știe ce e de făcut. De asemenea, dacă streptococul se regăsește în urină, trebuie comunicat acest lucru neonatologului pentru că, în funcție de situație, e posibil să îi administreze copilului antibiotic în primele ore de viață. 

În săptămâna 28 oricum există un set de analize obligatorii că hemoleucogramă, urocultura și sumarul de urină pe care le poți face gratuit cu o trimitere de la medicul de familie.

Curiozități

 Știai că 0,3 % dintre femei au orgasm în timpul travaliului? Ar fi bine pentru că îmi imaginez că pe ele nu le doare. Sau…?

Inainte de apariția analgezicelor , femeilor li se recomanda să bea mai mult alcool în timpul travaliului ca să treacă mai ușor peste durere. Sunt însă convinsă că e o metodă folosită și acum prin unele sate. Dar nu cred că medicul tău îți va recomanda această variantă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.