De-ale mămiciei

Ce obiceiuri am creat în familia noastră

fetite culegand oua din copaci

Niciodată nu m-am considerat o persoană conservatoare. Eu nici la nuntă nu am vrut să respect obiceiuri că dansul găinii, datul jartierei jos cu dinții sau furatul miresei. Dar cu toate astea, când mă gândesc la copilăria mea îmi amintesc cu drag de toate momentele în care se aduna familia laolaltă și petreceam câteva ore în care râdeam și povesteam. Am realizat când am devenit părinte că tradițiile sunt frumoase și că îmi doresc, la rândul meu, să creez anumite obiceiuri care să reunească familia nu numai acum dar și peste ani, când copiii vor fi la casa lor.

Când devii părinte înțelegi cât de importantă este rutina în viața copilului tău pentru că asta îi oferă siguranță și stabilitate emoțională. Fiecare familie în parte are anumite obiceiuri și am observat că asta creează acel sentiment de apartenență de care are nevoie fiecare dintre noi. Stând de vorbă cu alți părinți, mereu se ajunge la discuții ca : voi ce faceți de 1 mai, cum petreceți ziua îndrăgostiților sau ce obișnuiți să faceți de ziua copilului?

În fiecare an , de Crăciun, spălam covoarele împreună cu sora mea în timp ce puneam o casetă cu melodia Last Christmas. Și oricât de ciudat ar putea părea, pentru noi însemna distracție și acum ne amintim cu drag de acele momente. Acum nu mai spăl covoare stând în genunchi cu peria în mână dar împreună cu cei mici dormim pe o pătură lângă brad într-una din zilele de Crăciun.

De Paște mereu organizăm vânătoarea de ouă și copiii vorbesc despre ea tot timpul anului. Când mergem la bunici, aceștia ascund în curte mici surprize și pentru noi și ne place să facem concurs de cine găsește cele mai multe ouă.

O dată pe lună ies cu Iris oriunde alege ea fie că e vorba de o plimbare, de o vizită la Carturești sau o prăjitură la cofetărie.

La început de decembrie facem o poză de familie cu tematică de iarnă dar de fiecare dată diferită.

În weekend copiii au voie să doarmă cu noi pentru că în restul săptămânii dorm la ei în cameră.

De Halloween decorăm casa și gătesc feluri de mâncare înfricoșătoare cu scheleți, zombi cu mațe pe afară sau mumii.

Avem o seară pe săptămână în care ne uitam la film sau facem tot felul de jocuri pe jos în living, seară în care mâncăm „prostioare” și dulciuri.

Ce mi se pare important este să rămâi flexibil pentru că uneori lucrurile se pot schimba. Seara de jocuri de exemplu se poate transforma într-o vizită a unor prieteni sau într-o plimbare în parcul de distracții. Ideea unui obicei este să creeze plăcere și o atmosferă frumoasă în familie, nu să pună presiune pe umerii tăi. Și nici nu trebuie să te stresezi încercând să găsești tradiții pentru familia ta. Pentru că orice obicei, oricât de banal ar putea părea, dacă e făcut în mod repetat, el devine o tradiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.