Jurnal de sarcină

Săptămânile 25 și 26 de sarcină

conopida

Săptămânile 25 și 26 ne aduc un bebe de aproximativ 30-35 de cm și 700 de grame. La nivelul pielii se dezvoltă receptorii pentru simțul tactil, pentru durere și pentru cald și îți vine să crezi sau nu, bebelușul începe să exploreze mediul înconjurător. E o perioadă în care se descoperă pe sine și în lipsă de alte jucării, se distrează cu cordonul ombilical cu toate că terminațiile nervoase de la nivelul mâinilor nu s-au dezvoltat încă complet.

Eu am reușit să răcesc serios prin săptămâna a 25-a de sarcină. Am ajuns din păcate să iau paracetamol, medicament permis în sarcină pentru răceală, dar eu evit să îl iau în general. Însă după multe încercări cu leacuri băbești gen baie fierbinte la picioare și gargară cu sare și cu tratamente ca oscilococcinum sau albastru de metil am ajuns la concluzia că doar paracetamolul îi poate veni răcelii de hac. Ca idee, medicii recomandă un maxim de 3 pastile pe zi și nu mai mult de 3-4 zile.

Am început să am și arsuri gastrice care sunt groaznice și care ar avea două cauze. Prima ar fi relaxarea mușchilor inclusiv a sfincterului de la intrarea în stomac și asta face că mâncarea să urce mai repede înapoi în esofag. Un alt motiv ar fi chiar bebelușul în sine care împinge din mâini și din picioare , astfel că nimerește uneori în tractul digestiv. Exista câteva medicamente care te pot ajuta ( ex : Gaviscon) dar nu uita că trebuie folosite cu moderație. Pentru aceste arsuri în sarcină exista și câteva trucuri care te ajută să le mai diminuezi efectele :

1. Să mănânci puțin și des

2. Să eviți dulciurile

3. Să eviți băuturile acidulate

4. Să nu mănânci gras

5. Să încerci să dormi în poziție verticală ( lucru care mie mi s-a părut imposibil)

Sunt mămici care au luat și o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un pahar cu apă și care susțin că le-a ajutat mult. Nu am încercat varianta asta pentru că am aflat de ea după ce am născut. In rest, celelalte metode nu au avut prea mare succes în cazul meu.

Și pentru că nu pot să închei articolul fără câteva curiozități, vă spun că prin secolul al 18-lea, exista o practică pentru femeile care nu se dilatau : simfiziotomia. Aceasta consta în secționarea cu un fel de drujbă a ligamentului ce leagă cele două parti ale bazinului. Și o altă curiozitate , una mai drăguță de data aceasta, e că există în anumite părți ale lumii obiceiul de a pune la făcut un fel de cozonac astfel încât mirosul acela îmbietor să relaxeze femeia în timpul nașterii. Prin urmare, dacă nașteti acasă, știți ce trebuie să îl puneți pe soț să facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.