De-ale mămiciei

Adună amintiri: primul an de viață al bebelușului

mama si copilul

Primul an din viața unui bebeluș este uimitor, schimbările prin care trece el dar și tu ca mămică sunt extraordinare și se petrec atât de repede încât uneori nici nu îți dai seama de ele. Mi-aș fi dorit să colecționez mai multe amintiri peste care să mă uit acum pentru că recunosc sunt momente și etape din primul an de viață al copiilor mei pe care nu mi le amintesc foarte bine. Așa că am făcut o listă cu ce momente mi-ar fi plăcut mie să imortalizez sau să pun bine la păstrare gândidu-mă că poate îți vor fi ție de ajutor.

Vorbește din timp cu medicul și roagă-l să te lase să faci câteva poze imediat ce ai născut. Nu te gândi că nu vei arăta bine pentru că important este să captezi imaginea aceea când îl iei prima oară pe bebeluș în brațe. Sigur găsești o asistentă drăguță căreia să îi lași telefonul și să te ajute cu fotografiile sau care să te filmeze.

nastere cezariana

Surprinde prima întâlnire cu tatăl și cu fratele sau sora bebelușului dacă este cazul. Sunt clipe magice care merită din plin să fie imortalizate. Una din cele mai dragi fotografii pe care le am este cea în care Iris l-a ținut în brațe pe frățiorul ei, Matias la maternitate. Zici că erau două păpuși.

nou nascut si fratele lui

Ședință foto nou născut : Eu am făcut această ședință foto abia la al doilea copil pentru că la primul mi-a fost frică. Mi se părea așa firavă Iris a mea și nu știam dacă e bine să interacționeze cu persoane noi, într-un mediu despre care nu știam cât de curat este. I-am făcut niște fotografii acasă dar nu se compară cu cele făcute într-un studio foto cu recuzită, lumini, hăinuțe. Am rămas plăcut surprinsă când am fost în studio să descopăr un fotograf atent, grijuliu și un mediu curat. Temperatura în cameră am stabilit-o după preferințele noastre și ni s-au alocat 4 ore astfel încât am avut timp și pentru pauze de alăptat sau atunci când bebelușul a avut nevoie. Deci poți merge liniștită cu singura precizare că această ședință foto se poate face în 10 zile de la naștere pentru că bebelușul e într-o perioadă în care îl poți pune oricum vrei, nu apar colici și doarme foarte mult.

bebe nou nascut

Fă fotografii cu bebele în fiecare lună : fie în pătuț, fie să pui lângă el tot felul de obiecte care să formeze cifra lunii în care este bebelușul. Găsești o mulțime de exemple pe internet din care să te inspiri. Creșterea în primul an de viață este uimitoare și nici nu îți dai seama de evoluția bebelușului fiind prinsă în rutina de zi cu zi.

Ține un jurnal video, audio sau în scris despre ce ai simțit primele zile acasă ca mămică, ce frici ai avut, de câte ori se trezește pe noapte, apoi cum a fost la diversificare, ce îi place să mănânce, care este jucăria lui preferată, care au fost primele cuvinte și tot așa. Eu la primul copil, la Iris, am spus că sigur voi ține minte, că nu am cum să uit și iată, că după câțiva ani, bineînțeles că multe lucruri le-am uitat.

Fă o fotografie cu toată familia așa cum este ea atunci când a apărut bebelușul pe lume : cum se îmbrăcau atunci, cât de tineri erau, cum aveau părul. Ai să te minunezi peste ani cât de mult s-au schimbat lucrurile.

Ia un kit amprentă bebeluși pentru mulajul palmei sau al tălpii pe care îl poți înrăma. Mi-e atât de drag să mă uit și să văd cât de mică era mânuța lor atunci. Pentru cei din familie, poate fi un cadou frumos care să le rămână și lor amintire.

amprenta picior si mana bebe

Păstrează hainele cu care l-ai îmbrăcat prima dată și brățările de la maternitate. Eu îmi amintesc și acum primul body pe care l-am cumpărat pentru Iris și hainele cu care am scos-o din maternitate. Am văzut la alte mămici că au pus într-o ramă hăinuțele de la botez și câteva obiecte cum ar fi suzeta sau bavețica. Eu le-am pus într-o cutie pictată pe care o am de la nășică. Mai poți păstra și jucăria preferată.

cutie cu hainute

Creeză în primul an de viață al copilului obiecte care să îi rămână amintire toată viața cum ar fi de exemplu un glob personalizat cu fotografia lui sau cu anul nașterii. Ce frumos va fi peste ani și ani când bebele tău va fi adult și va agăța chiar el în brad primul glob din viața lui.

Cumpără câteva ziare din ziua în care s-a născut că să îi arăți mai târziu, când va fi mare, cum era lumea când s-a născut el. Dacă ai răbdare poți să faci un colaj cu cele mai importante titluri și cu personalitățile vremii.

Multe din cele de mai sus nu le-am făcut pentru că nu m-am gândit la ele și acum îmi pare rău. Dar sper să te ajute pe tine să păstrezi cât mai multe amintiri din primul an de viață al bebelușului. Și dacă tot citești acest articol, te felicit pentru bebeluș și îți doresc să fii o mămică fericită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.