Jurnal de sarcină

Săptămâna 21 de sarcină

morcov

Bună! Burtica ta a ajuns în săptămâna 21? Bravo! Bebelușul tău măsoară aproximativ 26 cm și cântărește cam 400-450 de grame, depinde de cât de voinic e și începe să arate că la naștere doar că într-o variantă mult mai mică.

Matias în săptămâna asta a început să dea din mâini și picioare cu putere. Într-o seară , Iris a pus o pernă micuță pe burtă iar Matias a mișcat așa tare că a dat pernuța la o parte. Mai târziu am aflat că împunsăturile astea dintre ei doi erau doar începutul 🙂

Burta crește din ce în ce mai mare și e posibil să apară vergeturile. Sunt o mulțime de creme care teoretic le previn și le tratează dar mulți medici susțîn că de fapt aceste creme nu ar avea niciun efect. Eu nu am avut probleme cu vergeturile însă mi s-au spart câteva vase mici de sânge pe piciorul stâng și pe glezne la prima sarcină. Asta pentru că am luat destul de mult în greutate ( 16 kg până în săptămâna 38) dar și genetic pentru că mama mea a avut la fel. Din informațiile pe care le am eu , aceste vase sparte se pot trata doar chirurgical.

Am avut din nou probleme respiratorii doar că de data aceasta din cauza alergiilor. Ne-am apucat de renovat motiv pentru care s-a făcut mult praf. Nu am dormit deloc noaptea pentru că aveam senzația că mi se înfundă tot capul și aveam o puternică senzație de sufocare. Medicul mi-a spus că am voie să iau o jumătate de pastilă de Claritin însă mi-a fost frică să o iau pentru că pe prospect scrie că nu s-au făcut teste pe femeile însărcinate. Partea proastă e că nici decongestionante nazale nu ai voie să folosești pe perioada sarcinii așa că singura variantă a fost spray-ul cu apă de mare.

Și colac peste pupăză, mi-au apărut și cârceii care la prima sarcină au fost un adevărat coșmar. Aveam și 2-3 pe noapte așa că Alex învățase să îmi maseze piciorul prin somn, fară să se mai trezească. La sarcina asta nu au fost așa dese dar sunt la fel de dureroase. La recomandarea lui Hadi Rahimian am făcut o cură cu magneziu.

Am lucrat foarte mult, am stat și 12-13 ore în picioare și din cauza asta mi s-au umflat rău de tot degetele de la mâini și de la picioare, nici nu am mai putut să port inelul de logodnă și verigheta. O altă caracteristică a acestei săptămâni este pigmentarea mameloanelor și apariția unor umflături numite tuberculii lui Montgomery. Sunt glande ce produc grăsimi ce ajută la lubrifierea pielii și luptă împotriva bacteriilor. Am auzit multe mămici panicate care își imaginează că aceste umflături sunt noduli cancerigeni când de fapt ele sunt absolut normale.

Așa cum te-am obișnuit, a venit momentul să îți spun și câteva curiozități. Prima , care mi s-a părut și cea mai amuzantă, e faptul că băieții au erecții și în viața intrauterină. Tare, nu? O altă curiozitate este legată de contracții. Cică la prima naștere ar fi nevoie de aproximativ 135 de contracții până se produce expulzia, în timp ce la a doua sarcină sunt necesare doar vreo 68. O fi adevărat ? Și aici aștept să contraziceți sau să confirmați ,voi, cele care ați născut natural. Măcar dacă la a doua naștere a decurs totul mult mai rapid pentru că mă îndoiesc că a stat cineva să le numere.

Aștept cu drag comentariile voastre. Vă pup și vă doresc să fiți burtici fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.