Jurnal de sarcină

Săptămâna a 19-a de sarcină

un mango

Bună! Ai ajuns în săptămâna a 19-a de sarcină și te poți lauda că ai un mango de vreo 15 cm și care cântărește 200-240 de grame. Dar e un dovlecel care trece printr-o perioadă extrem de importantă deoarece creierul lui se împarte în zone distincte destinate văzului, auzului, mirosului și pipăitului iar corpul este acoperit de o substanță numită vernix ce îi protejează pielea.

E posibil că în această perioadă să îți apară pe piele pete închise la culoare în zonele mai expuse la soare. De aceea e bine să eviți să te expui mult timp la soare. Dar oricum nu trebuie să te sperii, sunt pete provocate de hormoni care stimulează melanina să producă mai mult pigment. Ele vor dispărea treptat după ce naști. Din același motiv e posibil să se mai închidă la culoare cicatricile.

În această perioadă am avut probleme cu respirația în sensul în care mi se înfundau mereu câte o nară și o ureche și erau nopți în care nu mă puteam odihni din cauza asta. Am avut și sângerări dar nu atât de abundente ca la prima sarcină. Pe fond de imunitate scăzută, am tot avut herpesuri, uneori nici nu trecea unul că apărea altul nou. Ce-i drept nu am folosit cremă cu antibiotic pentru că mi-a fost frică să nu ajungă la bebe. În schimb am fost somnoroasă și de multe ori am avut senzația că o să adorm cu capul în mâini în timp ce lucram pe laptop. Ca să mă trezesc mai citeam curiozități despre bebeluși și așa am aflat de exemplu că băiețîi lasă în creierul mamei urme ale propriului ADN și astfel mama este mai protejată de boli precum Alezhemeir. Ceea ce înseamnă că m-am scos pentru că la a doua sarcină am avut băiat. Și tot așa am aflat că mamele produc rețete de lapte diferit în funcție de sexul bebelușului. Legat de asta , o mămică m-a întrebat cum vă fi la ea pentru că urma să aibă gemeni fată și băiat. Sunt cercetători care susțîn că organismul știe ce bebeluș alăptezi și atunci produce mai mult din anumite substanțe. Dacă o fi așa sau nu, nu am de unde să știu dar la câte lucruri uimitoare face organismul nostru , sincer nu m-aș mira. Adică e recunoscut faptul că în cazul în care inima mamei are de suferit, bebelușul trimite o armată întreagă de celule stem pentru a ajuta inima mamei să se refacă. Și că încheiere iți spun doar să nu te miri de poftele pe care le ai pentru că eu am mâncat mai picant și mai iute și mai usturoiat decât oricând altcândva în viața mea.

Te pup tare de tot și să ai sarcină ușoară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.