De-ale mămiciei

Top 10 greșeli pe care le fac proaspetele mămici în relația cu tăticii

cuplu pe banca

60% dintre cupluri divorțează după nașterea primului copil. Principalul motiv este faptul că stilul de viață se schimbă complet iar provocările te iau pe nepregătite oricâte cărți ai citi și la oricâte cursuri ai lua parte. Și eu am trecut prin perioade dificile în care certurile cu soțul meu erau la ordinea zilei , lucru care mă epuiza psihic dar și fizic. Peste tot se vorbește despre mămici, cum trec ele prin sarcină, despre schimbările hormonale pe care le suportă, despre frici, depresii și oboseală. Dar în toată această ecuație complexă, de multe ori omitem să vorbim despre tați. Și viața unui bărbat se schimbă radical când devine tată. Numai simplu fapt că înainte el era pe primul loc în viața ta iar acum se mulțumește cu un loc secund mai ales în primii ani de viață ai copilului. Și tăticii pot suferi depresii și se pot simți singuri, înlăturați și neiubiți. Asta pentru că toată atenția unei mame este acaparată de bebeluș. Nu a existat niciun moment în care să nu îmi iubesc soțul dar în schimb uitasem să i-o arăt. Pentru că îmi doream enorm să îmi salvez căsnicia, am căutat în primul rând greșelile pe care eu le fac față de el încercând să înțeleg reproșurile pe care el mi le făcea.

  1. Am început din nou să îl mângâi. Să stau pur și simplu lângă el și să îmi trec mâinile tandru prin părul lui. Poți face asta și când alăptezi sau dormi cu bebe la pieptul tău.
  2. Am realizat că atunci când eram obosită dădeam vina pe el pentru tot ce nu îmi ieșea bine. Și asta pentru că el era primul pe care puteam să îmi vărs nervii după o noapte grea, nedormită sau atunci când eram epuizată. Dar la fel de bine poți să îi explici că ai nevoie de ajutorul lui și cum anume te poate ajuta. (am scris pe larg despre asta aici http://familistii.ro/2020/05/17/cum-il-faci-pe-sotul-tau-un-tatic-implicat/)
  3. Legat de punctul 2, am început să îi explic clar cum să mă ajute, i-am dat sarcini precise și am încercat să îi explic cu blândețe când greșește. Alex, că majoritatea bărbaților de altfel, când vine vorba de soțiile lor, a avut totală încredere în mine că mamă în ceea ce privește creșterea copilului. Tocmai de aceea, el va face ce îl rogi atîta timp cât îi explici clar, calm și fără vorbe gen “e logic “.
  4. În primele luni după ce am născut, eram foarte geloasă pe Alex dacă voia să iasă la o întâlnire cu un prieten. Mi se părea nedrept față de mine. Și, da, poate părea incorect că băieții pot ieși mai des și fără grija bebelușului ( pentru că na, ei nu pot alăpta) dar nu e că și cum dacă îi interzici să iasă vă rezolva cu ceva acest lucru. Faptul că iese o dată pe săptămână cu băieții nu înseamnă altceva decât că se relaxează, se încarcă cu energie și va veni mai binedispus acasă dornic să te ajute pentru că se vă simți și îndatorat față de tine.
  5. Ca proaspătă mămică, m-am înscris în multe grupuri unde să mă pot sfătui. Doar că am pierdut din vedere că ar trebui să mă sfătuiesc în primul rând cu soțul meu pentru că el e persoana în care am cea mai mare încredere. În plus, e și copilul lui și are dreptul de a lua parte la deciziile care îl privesc pe bebe.
  6. De fiecare data când aveam păreri diferite, simțeam că nu mă susținea și că ar zice orice să mă contrazică. Dar cel mai bine este să îți susții punctul de vedere fără să vă certați și să îi aduci argumente solide ( și aici nu întră “mi-a spus o mămică de pe un grup”). La urma urmei amândoi vă doriți doar binele copilului.
  7. Socializare, socializare, socializare. După nașterea bebelușului cuplurie tind să se izoleze. Dar un copil nu înseamnă că trebuie să te închizi în casă ori să ieși doar în parc. Și zic asta pentru că majoritatea taților nu sunt mari fani ai ieșitului în parc. Dacă ai cu cine să lași copilul ( eu am avut mare noroc de mama mea) ieșiți doar voi doi 2-3 ore și bucurați-vă unul de celălalt. Dacă nu, atunci ieșiți într-o locație childfriendly unde vă puteți relaxa și voi dar poate și cel mic să vă însoțească.
  8. Cel mai tare îl enerva pe Alex când mă plângeam că sunt grasă și îmi tot repeta să nu îi mai aduc aminte din jumătate în jumătate de oră de cât de nasoală sunt. Și că pentru el sunt la fel de frumoasă chiar dacă am câteva kilograme în plus. Și cred cu adevărat că un soț vrea să fie alături de tine și cu siguranță nu te vă iubi mai puțîn pentru că ai câteva kilograme în plus. Dar dacă tu îi repeți într-una de cât ești de urâtă și că ai sânii lăsăți, va începe să te vadă și el la fel.
  9. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te neglijezi complet. Arată-i că încă îți mai dorești că el să te privească, să te admire. E adevărat că bebelușul nu îți mai permite să stai o oră în oglindă să te hotărăști cu ce te îmbraci. Dar nu te lăsa neepilata 3 luni , cu părul nespălat și cu mustața în floare. Fii îngrijită . Asta îți recomand să o faci și pentru tine, pentru psihicul tău și pentru copilul tău care atunci când va mai crește vrea să fie mândru de ce mămică frumoasă are.
  10. Nu uita de sex. E foarte important într-o relație chiar și după ce apare copilul. Recunosc că am neglijat acest aspect după ce am născut dar vorba unei alte mămici, pofta vine mâncând. Multe mame se amuză pe această temă și zici că vor să doboare un record la cât mai mult timp fără sex. Nu e ok . Și nu vorbesc despre perioada imediat următoare nașterii. Dar vă sfătuiesc să aveți grijă de acest capitol și să vă bucurați de aceste plăceri acum cât încă sunteți tinere pentru că mai târziu o să mai vreți să faceți dar nu o să mai aveți cu ce 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.