În viața de familie mi se pare foarte important timpul petrecut cu soțul. Doar că într-o zi obișnuită, când toată atenția este concentrată asupra copiilor, părinții au noroc dacă își pot da din mers un noapte bună. De aceea mi-am dorit să îi învăț pe copii să adoarmă singuri seara pentru ca eu și soțul meu să putem vedea un film, să stăm de vorbă, să avem pur și simplu un timp doar pentru noi doi.
Am luat-o treptat și cu blândețe și am reușit în doar câteva luni să îi obișnuiesc să adoarmă singuri fară unul dintre noi în cameră. Și surprinzător, așa adorm mult mai repede (înainte putea să dureze și o oră și jumătate să adoarmă).
1. În primul rând am creat o atmosferă frumoasă în cameră. Am pus câteva luminițe pentru că cei mici se tem de întuneric de cele mai multe ori, am luat un proiector de steluțe ( noi avem unul care are și muzică), un umidificator care își schimbă culoarea și câteodată le pun de pe telefon o poveste audio.
2. Le-am creat o rutină care să îi pregătească emoțional pe copii cu gândul că vor merge la culcare. După strânsul jucăriilor (am scris aici câteva tips and tricks că să îl convingi pe copil să își strângă singur lucrurile), le fac duș și îi spăl pe dințișori, le citesc o poveste ( ideal e să îi citești la lumina unei veioze care are o intensitate luminoasă mai mică) și apoi le ofer 5 minute de răsfăț ( pupici, îmbrățișari, mângâieri) .
3. Când am luat această decizie, m-am pregătit psihic cu gândul că lucrurile se vor întâmpla treptat. Am stat cu ei în cameră dar nu în pat o perioadă până adormeau, apoi le-am explicat că mai am treabă și daca mă lasă să o termin pot a doua zi să mă joc mai mult cu ei, am lăsat ușa deschisă ca să mă audă pentru că astfel se se simțeau în siguranță. Au fost seri la început când adormeau târziu dar ideea e să nu intri în panica, învăță să ai răbdare. Pentru că , de la o zi la alta, de la o săptămână la alta copilul se va obișnui și va începe ușor ușor să adoarmă mai repede. Dacă e nevoie poți inclusiv să îi spui că te întorci în 10-15 minute și să vii pe la el, îi dai un pupic și îl asiguri că tu vei rămâne în casă, aproape de el daca va avea nevoie de tine.
4. Mă asigur mereu că au fost la toaletă, că au băut apă, că sunt înveliți și că mi-au povestit tot ce aveau de povestit. Dacă vrea să îți mai zică ceva și tu vrei să îl amâni pentru a doua zi pentru că e tărziu, mai devreme sau mai târziu va ieși din cameră să își termine ideea.
5. Foarte important mi se pare ora la care îi pun la culcare. să nu fie prea tărziu pentru ei, când sunt extrem de obosiți deoarece atunci nu vor fi deloc cooperanți.
Ca ultim sfat, încearcă să nu te stresezi și să pui presiune pe tine sau pe copil. Nu te compara cu alte mămici care se laudă cu timpul record în care și-au pus copii singuri la somn pentru că mămicile, copiii și familiile în general sunt diferite. Seri liniștite îți doresc!