Sunt convinsă că și ție ți se întâmplă să faci curățenie și ordine generală dis-de-dimineață și până seară să fie atît de multe jucării împrăștiate prin casă încât să te întrebi dacă nu cumva au trecut și copiii vecinilor pe laține. Să convingi copiii să își strângă jucăriile pare demn de un specialist în negocieri internaționale dar există totuși câteva trucuri prin care îi poți face pe cei mici să ducă lucrurile lor la loc.
- Jucăriile trebuie să fie bine organizate astfel încât copiii să șție cu ușurință unde trebuie să stea fiecare obiect în parte. Folosește cutii în care să sortezi jucăriile după categorii și fă asta împreună cu ei pentru că vor ține minte mai ușor. Noi de exemplu avem un cufăr pentru costume, o sacoșă pentru mășinuțe și avioane, o cutie mare în care avem mai mulți săculeți cu jucării mici ( astea sunt cel mai greu de strâns și nu are sens să te chinui să le așezi ordonat)
- Fă din curățenie un joc pentru că cei mici cu siguranță își vor dori să participe. Poți face concurs cu cine strânge mai multe jucării sau să foloseșți un cronometru sau o melodie care să le indice cât de repede ar trebui strânse lucrurile. Îți garantez că agitația creată îi va amuza teribil. Poți folosi pentru dusul jucăriilor alte jucării cum ar fi un camion sau o bicicletă. Iar aspiratorul poate deveni în joacă înghițitorul de monștri.
- O altă regulă la noi e : ce nu e este strâns este pus deoparte. Le-am explicat că jucăriile sunt triste când nu sunt puse la loc, se simt neglijate și atunci nu mai vor să se joace. Ca atunci când superi un prieten pentru că nu l-ai băgat în seama și că să îl împaci trebuie să îi ceri scuze și să îi demonstrezi că ții la el. La fel și cu jucăriile, dacă le vor înapoi trebuie să le recâștige.
- Copiii au nevoie de un motiv, mereu întreabă de ce? De ce trebuie să mâncăm? De ce trebuie să ne spălăm? De ce trebuie să strângem jucăriile? Mâine oricum mă joc cu ele. Eu la întrebarea asta le-am spus că lăsându-le împrăștiate se pierd, se strică pentru că putem să călcam pe ele din greșeală și nu putem juca alte jocuri pt că nu avem loc ( iar asta vine cumva și ca recompensă pentru că mai întâi strângem și apoi ne putem juca)
- Că să poți obține rezultate, e nevoie să vă apucați de strâns înainte că cei mici să fie obosiți sau flămânzi. Nu ai cum să obții cooperare in astfel de condiții și veți ajunge să va certați, să țipați, să îl ameninți că îi arunci jucăriile și eventual îl vei face pe copil să își strângă jucăriile dar printre lacrimi și urând asta. Sau vei ajunge să le strângi tu și să te umpli astfel de frustrare și nervi.
- Participă și tu la strânsul jucăriilor. Copiii au nevoie să fie îndrumați pentru că se vor simți debusolați în haosul creat de ei și în plus nu vor avea chef să facă dacă tu stai și te uiți la ei eventual butonând pe telefon și nici nu poți avea pretenția să facă perfect dacă tu nu le arăți unde mai pot îmbunătăți.