Sunt cu soțul meu din clasa a 11-a iar anul acesta sărbătorim 17 ani de relație. Prin urmare am trecut prin foarte multe situații , cu urcușuri și coborâșuri. Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să găsim modalitățile de a comunica fară ca o ceartă să degenereze și să se ajungă la binecunoscutul “divorțez” și să învățăm că o ceartă poate fi constructivă.
1. Primul pas este să nu țipi și să încerci să iți controlezi tonul vocii. Nu e nimic mai enervant decât să auzi o persoană care încearcă să se impună prin voce. Trage aer adânc în piept și numără în gând până la 10. Știți melodia “ Numără în gând până la 10 și ai să vezi că îți va mai trece”?. Ei bine, funcționează de minune și la adulți.
2. Când i te adresezi soțului/soției tale, nu uita că tu de fapt îl/o iubești și că îl/o vrei o viață întreagă lângă tine.
3. Nu jigni. Oricât de tare îți vine să spui cuvinte urâte, abține-te. O, ce le vei regreta după și cât de tare se pot întoarce împotriva ta.
4. Nu vă certați de față cu alți oameni. Vei simți că trebuie să le demonstrezi celorlalți cât de tare ești tu, că tu nu îi permiți partenerului de viață să îți spună ce să faci și mai ales să îți atragă atenția că ai greșit. E o presiune foarte mare venită din partea așa zișilor spectatori care abia așteaptă să ațâțe un pic atmosfera să fie showul mai interesant.
5. Nu vă certați de față cu copiii. Ca și în cazul persoanelor străine, veți simți nevoia să le demonstrați copiilor că voi nu greșiți, că voi sunteți “ buni” și există riscul să băgați copiii la mijloc. Ceea ce poate aduce traume pentru cei mici. Însă o discuție în contradictoriu purtată civilizat și cu argumente poate fi o lecție de dialog.
6. Orice ar fi terminați discuția. Nu lăsați lucrurile nespuse pentru că asta înseamnă mulți nervi adunați, multe frustrări care la un moment dat vor exploda. Și atunci va fi mult mai rău.
7. Lăsăti orgoliile deoparte. Orgoliul este cel mai mare dușman al unei relații și nu folosește la nimic. Orgoliul înseamnă să îți dai seama că ai greșit dar ești prea mândru să recunoști. Ce e mai important : să ai dreptate cu orice preț sau să fiți fericiți?
8. Învață să îți ceri iertare. Nu e așa că te simți mai liniștit după ce partenerul tău își cere iertare? Nu simți că poți să o iei de la capăt și treci mai ușor peste tot ce s-a întâmplat? La fel e și invers.
9. Ascultă argumentele celuilalt. Și aici nu mă refer doar să auzi în timp ce în gând îți spui că tu ai dreptate. Nu. Să îți iei o pauză și chiar să asculți. Dacă nu poți din cauza nervilor adu-ți aminte de pasul 3.
10. Învată din fiecare cearta câte ceva. Încercați să înțelegeți cu ce ați greșit fiecare, cum puteți să evitați în viitor astfel de situații sau cum puteți repara ceea ce s-a produs. Nu lăsăți certurile să vă afecteze într-un sens negativ, considerați-le ca pe un mod de a vă cunoaște mai bine și de a consolida relația.
Certurile într-un cuplu sunt firești și psihologii spun că sunt și necesare pentru a te elibera de energiile negative, de frustrări, de nemulțumiri. Eu nu am întâlnit nici un cuplu care să nu se certe și care să nu aibă discuții mai aprinse. Și ca un ultim sfat, înainte de a lua o decizie radicală, gândește-te daca asta e cea mai bună soluție pentru tine și fă o listă cu lucrurile pe care le iubești și le apreciezi la partenerul tău.