Jurnal de sarcină

Săptămâna a 8-a de sarcină

boabe de fasole

Bebelușul a împlinit 2 luni și este deja atît de mare că e de mărimea unei boabe de fasole cântărind aproximativ 1 gram. Corpul lui de embrion începe să se îndrepte iar degetele de la mâini și picioare sunt prinse între ele de către o membrană subțire care urmează să se resoarbă în următoarele luni. În această săptămână se dezvoltă articulațiile așa că bebe poate începe să își îndoaie coatele și genunchii iar cât de curând vă putea să își apropie picioarele. 

Grețurile și-au făcut de cap în săptămâna asta cu toate că medicii susțin că ar trebui treptat să dispară. Eu le-am resimțit în schimb mai tare decât oricând. Cu greu am putut să intru în bucătărie pentru că nu suportam mirosul de mâncare și ideea de a mânca îmi făcea rău. În plus , am avut dureri ascuțite de spate și crampe puternice care m-au speriat dar teoretic sunt normale și se datorează evoluției sarcinii. Dacă acestea persistă , poți să iei Nospa dar numai la recomandarea medicului.

Nu am început să am pofte dar nici la prima sarcină nu pot spune că am poftit după ceva anume. Mănânc multe nuci, arahide, migdale pentru că au avut folic – recunosc mai mult pentru că stă Alex (soțul meu) după mine. 

Burta a crescut considerabil, se vede deja deși la majoritatea mămicilor burtica nu se rotunjește deloc până în săptămâna a 8-a.  Dacă până acum nu ai apucat să îți faci analizele uzuale din sarcină ar fi cazul să le faci. Printre acestea se numără :

grupa de sânge și RH-ul atît al mamei cât și al tatălui pentru a vedea dacă există incompatibilități

serologia HIV, sifilis și hepatitelor B și C

glicemia

acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, sideremia

hemoleucogramă, hemoglobină

test Babeș Papanicolau, secreție vaginală și streptococ grup B

sumar de urină și urocultură

Dacă te simți foarte obosită, ar fi bine să vezi dacă nu te confrunți cu o anemie care l-ar putea afecta pe bebe.  Iți doresc să ai o sarcină ușoară și un bebe sănătos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.