Demineralizarea dinților de lapte e o experiență de care am avut parte cu unul din copii mei și cu care ne luptăm în formă destul de avansată de la vârsta de 1 an și jumătate. De la 2 anișori am început să mergem la stomatolog pediatru. Matias aproape își pierduse un dinte pentru că demineralizarea în cazul lui a evoluat rapid iar eu nu am luat din timp masurile necesare. Acum are 4 ani și am reușit să stopăm evoluția demineralizării dar împărtășesc această experiență neplăcută cu tine în speranța că te va ajuta și nu vei repeta greșelile mele.
În săptămânile 4-7 de viață intrauterină apar mugurii viitorilor dinți ai bebelușului. Încă de atunci trrebuie să avem grijă de aceștia, în primul rând prin alimentație. Există și pastile cu flour pe care le poți lua în sarcină și care ar ajuta la o dezvoltare mai bună a dinților bebelușului dar această recomandare ți-o poate face doar medicul ginecolog. Aceste pastile pot fi luate fără să aibă efecte adverse asupra ta sau a sarcinii, sunt precum vitaminele și suplimentele alimentare.
Gurița bebelușului trebuie îngrijită încă din primele zile de viață pentru că hrana, indiferent că este lapte matern sau formula de lapte, colonizează cavitatea bucală cu bacterii. Există în farmacii degetare făcute dintr-un material special cu care se curăță limba, obrajii și gingiile. Împreună cu acest degetar poți folosi ser fiziologic pentru o mai bună îngrijire.
Odată cu apariția primului dințișor începem să utilizăm pastă si periuță de dinți. Periuța trebuie să fie pentru categoria de vârstă 0-2 ani, să aibă capătul cât mai mic iar perii să fie de tip soft sau ultrasoft. Foarte important, atunci când spălăm dințișorii, nu trebuie să apăsăm pentru că riscăm să rănim gingiile.
Când mergem prima oară la dentist cu copilul?
Ideal este să mergi la stomatolog odată cu apariția primului dințișor și nu mai târziu de 1 anișor pentru că medicul poate observa dacă sunt leziuni la nivelul gingiei sau la nivelul obrajilor, dacă există o hipomineralizare a dinților adică o problemă la nivelul smalțului. Și în funcție de asta, îți recomandă un anumit tip de pastă de dinți.
Prima vizită este mai mult o vizită de informare în care vei fi sfătuit despre cum trebuie să îngrijești dințișorii, despre cum a evoluat sarcina (o carență de fer poate afecta dinții copilului) și despre o alimentație corectă.
De asemenea, prima vizită este ideală pentru a lega o relație cu medicul stomatolog pediatru iar copilul va vedea mersul la stomatolog ca pe un lucru firesc, nu cu frică. Așa cum priveam mulți dintre noi mersul la stomatolog atunci când eram copii. Atunci când frecventezi același medic, el are un istoric al pacientului și îi este mult mai ușor să intervină atunci când apare o problemă.
Problema cel mai des întâlnită în rândul copiilor este demineralizarea, adică o lipsă de minerale la nivelul smalțului. Există mai mulți factori printre care igiena, alimentația, asimilarea mineralelor de către mămică în timpul sarcinii.
De exemplu citricele pot duce la demineralizare și de aceea este indicat ca atunci când copilul consumă suc natural de portocale acesta să fie diluat în proporție de 50%-50% și consumat cu paiul pentru a nu stagna mult timp acizii pe dințișori.
Primele semne ale demineralizării nu pot fi observate acasă și de aceea este important să mergi la stomatolog chiar dacă ție ți se pare că cel mic nu are nicio problemă dentară. În faza incipientă, fiind mult mai ușor de tratat. O carie netratată corespunzător și la timp, poate afecta mugurele dintelui deifinitiv.
Ce facem în caz de demineralizare?
Folosim doar periuțe ultrasoft.
Pasta de dinți e bine să alternăm cea cu flour cu o pastă special creată pentru astfel de probleme ( eu am folosit și folosesc în continuare Biorepair).
Periuța electrică este recomandată numai după 3 anișori dar nu este indicată pe dinții demineralizați pentru că poate strica mai mult din smalțul copilului.
O serie de analize precum calciu, vitamina D, fosfor sunt indicate pentru a preveni posibile probleme ale dinților definitivi.
Este recomandată sigilarea măselelor definitive adică șanțurile măselelor se umplu cu un material care eliberează local flour și face ca suprafața dintelui să fie lucioasă și mâncarea să nu adere la aceasta. Sigilarea se face imediat ce a apărut măseluța, când aceasta nu mai e acoperită deloc de gingie.
În stadii foarte avansate ale demineralizării, se poate apela la coronițele dentare care nu au numai rol estetic ci și funcțional. Astfel încât cel mic să poată mesteca corect, să poată vorbi.
Tratamente naturiste demineralizare
Sunt foarte multe așa zise tratamente naturiste pentru demineralizare precum : coaja de ouă mărunțită și amestecată cu bicarbonat și unt de cocos, argilă, plasmă etc. Aceste tratamente nu sunt avizate de nicio asociație de pediatrie și stomatologie pediatrică. De exemplu bicarbonatul folosit pe dinții cu demineralizare este total contraindicat fiind mult prea abraziv.
MIT : Dinții de lapte nu se tratează.
Complet greșit, dinții de lapte se tratează și este chiar indicat să facem asta.
Mutumesc pentru acest articol medicului stomatolog pediatru Denisa Sgîea. Ea este este de atflel medicul copiilor mei iar cei mici o adoră pur și simplu și sunt mereu nerăbdători să ajungă la ea. Matias are dințiorii salvați datorită ei. Iar pe ea o găsiți la Dent Estet 4 Kids.