Din viața mea

Cum am reușit să slăbesc

femeie pe plaja

Toată viața mea am fost slabă. Până când am rămas însărcinată și tot metabolismul meu s-a dat peste cap. După prima sarcină am slăbit relativ ușor dar după cea de-a doua, datul kilogramelor jos a fost un chin. Având și doi copii, nu reușeam să mă mobilizez și să mă organizez astfel încât să îmi creez un program și o dietă de care să mă țin. De fiecare dată când îmi propuneam să încep de “luni” nu ajungeam decât să fiu frustrată pentru că nu mă țineam de program. Cred că orice mamă înțelege despre ce vorbesc. Așa că m-am hotărât să încep treptat.

Am renunțat la dulce

Prima oară am redus puțin câte puțin cantitatea de dulce pe care o mâncam. Eu fiind înnebunită după orice are zahăr, nu mi-a fost ușor deloc. Am ales să mănânc dulce ori dimineața – așa este cel mai indicat – ori imediat după masa de prânz. Și după un timp am reușit să fac cure de câte 10 zile în care nu mâncam deloc zahăr. Zahăr pe care îl înlocuiam cu deserturi de casă îndulcite cu stafide, miere, sirop de arțar, unt de cocos (uite aici cate exemple). Ideea nu era să scad numărul de calorii consumate ci să scap de această depedență de dulce. Și chiar a avut efect.

Mișcare în fiecare zi, oricât de puțin.

Apoi m-am apucat de sport zilnic, câte 15-20 de minute. Știam că dacă îmi propun mai mult nu voi reuși și în plus eram atât de anchilozată încât îmi simțeam mușchii atrofiați. În funcție de ce aveam chef, fie alergam, fie făceam niște abdomene, fie îmi puneam un clip de aerobic pe youtube. Dar oricât de obosită eram, nu săream peste mișcare deși erau zile când ajungeam să fac exercițîi și la 12 noaptea. Ușor, ușor am ajuns să fac și 30 de minute sau chiar o oră de mișcare pe zi și simțeam cum mușchii încep să lucreze.

Hidratare, hidratare, hidratare

Făcând sport, am simit nevoia să beau și mai multă apă. Intotdeana mi s-a părut greu să beau 2 l de apă pe zi și multă vreme umblam cu sticla după mine prin casă că să reușesc. Ăsta poate fi un alt truc, să îți iei o sticlă frumoasă pe care să o poți purta cu tine și să îi faci refill, te ajută să nu uiți să bei. Eu mi-am instalat și o aplicație care îmi amintește din oră în oră și care îmi contorizează cantitatea de lichide băute. De asemenea, ține cont de faptul că băuturile îndulcite (ex : ceai cu miere ) si ciorbele nu le poți contoriza în cei 2 l de lichide necesare pe zi.

Ultima masă la ora 20:00

Mi se întâmplă des să mă trezesc dimineața foarte balonată și nu înțelegem de ce. Până când , stând de vorbă cu o prietenă, am realizat că deși nu mâncam mult, avem prostul obicei de a ronțăi câte ceva seara când mă uitam cu soțul meu la un film, la o emiusiune sau chiar când lucram la laptop. Așa că am renunțat la orice tip de gustare după ora 20:00. Și, fără să exagerez, nu am mai avut nicio problemă cu discomfortul abdominal.

Trei mese pe zi și 2 gustări din fructe

Mâncatul la ore fixe mi se părea imposibil de realizat dar cu un pic de efort mi-am dat seama că nu-i chiar așa. Ca să fie mai simplu am început să mănânc micul dejun o dată cu cei mici (uite aici câteva idei de mic dejun pe care îl poți pregăti cu o seară înainte) și cina la fel. Pentru că mi se intampla să mă prindă ora cinei în parc cu copiii, îmi luam cu mine mâncarea la pachet sau îmi luam ceva de la supermarket : zacuscă, humus, salată, grătar etc. Oricum copiilor li se făcea foame mereu în parc și trebuia să am ceva la mine de ronțăit așa că pur și simplu am înlocuit gustările. Iar pentru pranz mi-am fixat un interval orar (13:00-15:00) în loc de oră fixă ca să îmi fie mai ușor. Și încercam să mănânc cât mai des ciorbe care au foarte puține calorii dar un aport mare de vitamine. Ocazional am mâncat și pizza sau burger pentru că nu cred că vei avea succes dacă îți înfrânezi toate poftele. Între mese, luam două gustări din fructe (de preferat mere sau kiwi). Nu sări peste mese, nu înseamnă că dacă vei mânca mai puțin vei și slăbi. Atunci când nu mănânci organismul suferă și cu prima ocazie când îi vei da ceva, va face depozite pentru mai târziu.

Ambiția

Atunci când ai copii care cer mereu ceva de mâncare și un soț care savurează o ciocolată lângă tine nu e simplu să reziști tentației. De asta e important, atunci când te apuci de slăbit, să îți dorești cu adevărat. Pe mine m-au ajutat mesajele motivaționale lipite prin casă, lista cu ce am de făcut pusă la loc de cinste pe frigider și să beau apă de fiecare dată când eram tentată să mănânc ceva.

Nu am slăbit peste noapte, mi-a luat vreo 3-4 luni să dau jos 4 kg însă am reușit să îmi schimb stilul de viață și să îmi creez unul de care pot să mă țin, pe care pot să îl accept cu ușurință. Nu cred în diete minuni și nici în pastile. Poate ele te ajută să slăbești rapid dar la fel de repede vei pune înapoi. Cel mai important este să îți schimbi obiceiurile alimentare. Și poate că nu ar strica să îți faci o serie de analize ca să fii sigură că nu e vorba de o dereglare hormonală, lucru care se poate întâmpla după o sarcină.

metru de masurat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.