Jurnal de sarcină

Săptămâna 20 de sarcină

bebe la 20 de saptmani de sarcina

Bine ai ajuns în săptămâna 20 de sarcină. E o săptămână care vine cu schimbări în ceea ce privește modul în care este măsurat bebelușul. Până acum era calculată de la creștet până la coccis, adică până la capătul coloanei vertebrale. De acum încolo lungimea lui va fi calculată de la creștet până la călcâi. Așadar și prin urmare, bebe măsoară 16 respectiv 25 de cm și cântărește undeva la 300-350 de grame. Bineînțeles că aceste măsurători sunt aproximative întru-cât fiecare copil are propriul său ritm de creștere. Ei, și ca să înțelegi și mai bine ce mare a crescut bebelușul tău, îți spun că el începe să producă meconiu adică un fel de căcuța pe care e posibil să o vedeți și pe scutec , în primele zile după naștere. Această substanță nu îi face rău lui bebe dar există cazuri în care sarcina ajunge la 41-42 de săptămâni și atunci există riscul că el să înghită meconiu ceea ce îi poate pune sănătatea în pericol. De aceea există medici care induc travaliul prin injecții cu calciu și oxitocină astfel încât să se declanșeze nașterea. Dar acest lucru cel mai bine este să îl discuți cu medicul tău pentru că doar el poate lua o astfel de decizie.

Un obiect foarte util în sarcină mi s-a părut dispozitivul 2PI, un con din carton cu ajutorul căruia poți face pipi din picioare astfel încât să nu te mai chinui în cine știe ce poziții atunci când mergi la o toaletă publică. E bun în general, nu numai în sarcină dar acum mi se pare indispensabil pentru că graviduțele sunt mai predispuse la infecții.

În săptămâna 20 de sarcină am avut niște dureri ascuțite în burta, că niște junghiuri care teoretic sunt de ligamentele întinse foarte mult. Așa că daca și tu te confrunți cu astfel de simptome, nu te panica, vorbește eventual cu medicul tău care iți poate explica mai bine.

Din păcate, în această săptămână mi-a apărut și celulita. Pentru că organismul nostru, fiind foarte deștept, face depozite de grăsime pentru a se asigura că bebe are tot ce îi trebuie să se dezvolte corespunzător. E adevărat că mai există și un alt motiv și anume retenția de apă care teoretic se tratează tot cu apă. Adică cu cât vei bea mai multă apă, cu atât organismul va reține mai puțină. Dacă și tu ai probleme cu celulita , ai grijă la ce tratamente iei în calcul atunci când vrei să scapi de ea. Atât pe perioada sarcinii cât și atunci când alăptezi, nu ai voie saună, tunel, vacuum, electrostimulare sau masaj cu creme aniticelulitice. Eu neștiind toate astea, mi-am cumpărat un pachet complet imediat ce am născut cu mai multe astfel de servicii și am aflat abia la prima ședință la salon că nu am voie să le fac. Până în săptămâna aceasta am luat deja 5 kg, pot să port în continuare blugii dar nu îi pot închide la nasture.

Și pentru că în blogul trecut din jurnalul de sarcină v-am spus trei curiozități pe care le găsisem întâmplător pe internet și care mi-au plăcut super mult, m-am gândit să vă spun și de data aceasta alte curiozități. De exemplu să nu te miri dacă în timpul sarcinii ai nevoie de încălțăminte mai mare și nici dacă după ce naști vei avea piciorul cu jumătate de număr sau chiar un număr mai mare. Pentru că sunt ligamente care nu își mai revin cu totul la forma inițială. O altă curiozitate este arătată de o statistică care spune că cele mai multe nașteri au loc marțea și cele mai puține sâmbăta. Așa că aveți grija când plecați în concediu. Clar nu marțea! Vă pup și vă doresc să fiți burtici fericite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.