De-ale mămiciei

Cât de importantă e ziua de naștere pentru copii

familie cu doi copii

Îmi amintesc cu mult drag de zilele de naștere din copilărie. Emoțiile pregătirii, nerăbdarea cu care așteptam ziua cea mare, planurile făcute cu mult timp înainte mi-au rămas bine întipărite în minte. Pe atunci îmi serbam ziua acasă și toată mâncarea, inclusiv tortul mi le pregăteau mama și bunica. Doamne, ce tort cu portocale mai făcea bunica mea! Întotdeauna mai păstram și pentru a doua zi o felie că să mănânc la micul dejun. Era o tradiție să facem două petreceri : una cu prietenii mei și una cu familia. Tare frumos mai era și, sincer, mesele în familie sunt unele din cele mai de preț amintiri pe care le am. Acum, când bunicii și mama nu mai sunt lângă mine, ziua mea de naștere nu mai are același farmec. În schimb am copiii pentru care pregătesc cu tot dragul aniversările lor. Știu că sunt părinți care aleg să petreacă diferit alegând să plece într-o vacanță, să meargă la mall sau să cumpere pur și simplu un cadou mai mare. Dar mie nu mi se pare același lucru. Cred că în fiecare an ar trebui să ne amintim și să le sărbătorim emoția zilei în care am devenit mămici și entuziasmul cu care doream să împărtășim celor din jur această minune.

Și pentru că sunt mămici cărora li se pare dificilă organizarea unei petreceri, am pus pe hârtie câțiva pași pe care eu îi urmez atunci când vine vorba de ziua de naștere a unuia dintre copiii mei.

În primul rand stabilesc o temă pe care o poți alege în funcție de ce îi place copilului tău la vârsta respectivă : un personaj, niște obiecte, jocuri, hobby-uri. Cu siguranță copilul vă fi foarte încântat iar ție îți vă fi mai ușor să stabileșți celelalte detalii că locație, invitațîi, decorațiuni, tort etc. În plus nu vă fi o petrecere că oricare alta ci vă căpăta un aer aparte, personal.

Odată stabilită tematica petrecerii, eu îmi stabilesc un buget. Adică efectiv cât îmi propun și cât sunt dispus să cheltui pe cadou și pe petrecere. Gândește-l bine astfel încât să nu te trezeșți la sfârșitul evenimentului că trebuie să te împrumuți. Asta te vă face să devii stresat, nervos, să nu te bucuri de petrecere și să îți lase senzația că ziua a fost un eșec. Crede-mă, am văzut situațîi de genul ăsta și nu e deloc plăcut.

După ce am un buget în minte trec la lista cu invitați : vorbesc cu cel mic și văd pe cine ar vrea să invite. E important să ții cont de preferințele lui. Cu siguranță nu ar vrea să se vădă la petrecere cu un coleg cu care nu se înțelege deloc. Dacă lista e prea lungă, vorbește cu el și explică-i că veți face o petrecere mai restrânsă la care poate chema doar pe cei mai apropiați prieteni. Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul , ar fi faptul că la o listă de 5 copii invitați e posbil să nu poată veni toți și atunci să nu mai aibă cu cine să își serbeze ziua de naștere.

După ce ai făcut lista cu invitați și bugetul poți alege locația : acasă, la un restaurant, la un loc de joacă, la o piscină etc. Dacă nu vrei bătăi de cap cu organizarea, mâncarea, curățenia de după (și crede-mă că ai ceva de făcut) atunci mai bine nu faci acasă. Alege o locație în care să aibă loc toți invitații dar să nu fie prea mare pentru că vor părea puțini copii iar sărbătoritul nu se vă simți în centrul atenției sau mai mult, se vă simți singur. Din același motiv te sfătuiesc să nu alegi un loc de joacă cu multe tobogane, piscină cu bile, aparate cu fise. Copiii se vor împrăștia care încotro și nu vă mai fi sentimentul că e o zi de naștere. Mai ales că la astfel de spații de joacă poate merge oricând, fără o ocazie specială. Dacă alegi să îi faci ziua de naștere afară, gândește-te și la posibilitatea unei zi cu ploaie sau caniculare și atunci ar fi bine să aveți unde să mergeți la interior. Nici tu nu ai vrea să mergi cu copilul tău la o petrecere de unde să se aleagă cu o insolație de toată frumusețea. Eventual vorbește cu părințîi să le ia celor mici pălării și pregătește în bagaj o cremă cu protecție solară și un repelant pentru țânțari și căpușe. Părinții sigur vor aprecia. De asemenea, gândește-te la spațiu cum ți-ai dori să fie. Ideal, după părerea mea, este că părinții să stea separat. Copiii sunt foarte gălăgioși și de multe ori e imposibil să vorbești cu ceilalți adulți. Și cum părinții de multe ori duc lipsă de socializare, petrecerile pot fi ocazia ideală că ei să se relaxeze. Nici eu, când eram mică, nu stăteam la petrecere cu adulții laolaltă. Eu una ador să merg la petreceri unde știu că voi putea sta de vorbă liniștită , fără că ce mici să tragă într-una de mine, să pot bea o cafea fără să știu că am asupra mea ațintiți cel puțin încă două perechi de ochi. Iar la momentul tortului toată lumea se reunește și e perfect. Și așa poate și animatorul să își facă treaba fără să simtă presiunea părinților.

Partea de entertainment e un aspect pe care nu ar trebui să îl omiți. Fie că iei animatori, magician, ventriloc sau alt gen de spectacol. Depinde mult și de vârsta sărbătoritului și de numărul de invitați. Eu pentru copii am optat mereu pentru animatori, îmi place să fie cineva care îi organizează pe copii în diverse activități distractive iar eu una îi recomand de la vârsta de 3 ani. Mai devreme nu le văd rostul. Apoi, când au mai crescut am luat și magician, ventriloc și mi-am propus că data viitoare să iau la ziua lui Matias spectacol de tobe, el fiind pasionat de muzică. Nu încărca prea mult evenimentul astfel încât să le rămână timp și de joacă la liber și pentru ca atunci când va crește să mai ai cu ce să îl surprinzi.

petrecere copil

Mâncarea și băutura sunt iarăși foarte importante pentru reușita unei petreceri. Dacă ai în listă invitați pe care nu îi cunoșți foarte bine, întreabă-i pe părinți de eventuale alergii, de eventuale diete (poate sunt vegetarieni sau musulmani și atunci nu mănâncă carne de porc) sau de anumite restricțîi (cum ar fi zahărul). Încearcă pe cât posibil să iei la toți copiii aceeași mâncare pentru că cei mici sunt pofticioși și parcă mâncarea celuilalt e mereu mai bună. Când hotărăști meniul, nu omite părințîi, nimic nu trece mai greu decât orele în care ești flămând. La capitolul băutură, pentru copii te sfătuiesc să aleg băuturi naturale pentru că sunt părinți care nu vor să dea zahăr celui mic și să asiguri neapărat apă. După câteva ore de alergat și o felie de tort, toată lumea cere apă. La părinți, încearcă să fii cât mai flexibil și să iei diversificat pentru că unii vor bere, alțîi cafea, alțîi suc și tot așa.

Ultimele detalii la care ar trebui să te gândesti sunt decorațiunile care evident sunt în strânsă legătură cu tematica aleasă. Mie îmi place mereu să cumpăr farfurii, pahare, paie, șervețele, bannere , baloane care nu lipsesc de la niciun eveniment pentru că îmi place mult cum dau culoare oricărui spațiu.

Și, de asemenea, mă gândesc la hainele pe care le purtăm la petrecere. Pentru copii de obicei iau costume ( ale personajelor preferate) iar noi adăugăm mici detalii care să se integreze în temă. Copiii sunt foarte încântați , vorbesc de petrecere luni de zile și toată lumea spune că abia așteaptă să dăm noi party-uri pentru că sunt cele mai tari.

Dacă bugetul îți permite, ia un fotograf și fă un album special pentru ziua de naștere. Știu că telefoanele sunt la îndemănă și fac fotografii bune dar nu se compară cu un fotograf profesionist. Ca să nu mai vorbesc că în timpul petrecerii tu vrei să te relaxezi nu să stai să faci poze.

Ca sfat venit din partea unei mămici care a organizat muuuuulte party-uri atât în calitate de părinte cât și în calitate de organizator : bucură-te de eveniment, relaxează-te și nu te stresa. Nu căuta să vezi ce nu a ieșit bine, ci dimpotrivă, caută să vezi partea frumoasă a lucrurilor. Petrecerea o faci în primul rând pentru copilul tău. Important este să fie pentru el cea mai tare petrecere. Nu îi da sfaturi animatorului cu ce jocuri să facă, că jocurile pe care le face sunt cunoscute și copiii se plictisesc dacă vezi că cei mici se simt bine. Nu chinui copilul la fotografii dacă el nu vrea să stea sau nu vrea să poarte un anumit accesoriu. Instantaneele sunt cele mai reușite oricum. Nu încerca să faci tu totul : de la cumpărături, la aranjamente, la mâncare pentru că nu eșți supraom și nu ai puteri supranaturale. Am văzut de multe ori distracția celor mici stricată de părinți care își doreau pur și simplu să impresioneze.

Fă din ziua copilului o zi cu adevărat specială și memorabilă și bucurați-vă împreună de acești ani care nu se mai întorc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.