Jurnal de sarcină

Săptămânile 17 și 18 de sarcină – dureri de spate

o para

În săptămânile 17-18 bebe e deja un bebeloi în toată regula, are între 140 și 200 de grame și 13-14 cm lungime. Sistemul cartilaginos începe să se osifice iar sub piele se adună grăsime care îl vă ajuta pe bebe să își mențînă temperatura corpului după ce se vă naște. De aceea nici pielea lui nu mai e așa de transparentă. Din săptămâna a 18-a de sarcină bebelușul vă putea auzi zgomotele puternice din jurul tău, vă auzi bătăile inimii tale și sângele care trece prin cordonul ombilical. Și, cel mai important, aude vocea ta. De aceea e bine să îi vorbești cât poți de mult, să îi cânți și să îi pui să asculte muzică.

Eu am început să am dureri de spate în zona lombară, dureri permanente și ascuțite. O explicație ar fi ligamentele care se întind și devin moi pentru a ajuta procesul nașterii sau uterul care își mărește volumul apăsând astfel pe mușchii abdominali și implicit pe terminații nervoase. De aici vine și mersul acela haios de rață pe care îl au multe graviduțe dar trebuie să ai grijă să îți îndrepți mereu spatele chiar dacă burta în creștere te trage tot mai tare în față. Te pot ajuta mult mersul pe jos, înotul, yoga, exercițiile de pilates sau acupunctura dar pe care eu una nu am avut curajul să o încerc. Iar medicamente si unguente nu am folosit pentru a nu-l afecta pe bebe.

Acum am simțit prima dată în această sarcină sughițurile bebelușului și m-am bucurat atât de tare că nu mai conteneam din a povesti celor din jur. Tu când ai simițit prima dată sughițurile bebelușului?

Sper că voi sunteți bine, sănătoase și că aveți mare grijă de burticile voastre. Vă pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.