Pe drumuri

Activități pentru copii în mașină

Copii in masina

Nouă ne place mult să călătorim și mai ales să ne urcăm în mașină și să plecăm așa de nebuni , fără o țintă precisă, fără să știm exact unde o să ne cazăm pentru că nu se știe ce lucruri interesante găsim pe drum și vrem să ne oprim mai mult. La noi și luna de miere a fost o lună de zile de mers cu mașina prin Europa. Ei, da, dar atunci când apar copiii lucrurile se schimbă. Mai ales când sunt mici și își pierd repede răbdarea. Și atunci am fost nevoiți să căutăm și să inventăm tot felul de activități care să îi țină ocupați pe drum.

 1. La noi e lege, orice ar fi, la drum începem cu desenatul. Le iau câte un bloc de desen , cu file colorate și cartonate , pixuri cu gel în culori neon și vreo jumătate de oră sau chiar o oră cu puțin noroc nu am treabă. Mă rog, am treabă că le place foarte mult să îmi dea și mie să desenez ce le trece lor prin cap dar ideea e că stau liniștiți. Dacă copilul e foarte mic și îți este frică să nu se lovească există niște creioane triunghi cu colțurile rotunjite perfecte pentru năzdrăvani.
 2. Pe locul doi e plastilina. Facem tot felul de omuleți, animăluțe și obiecte care ulterior devin jucării. Obligatoriu e să le iau câte o cutie fiecăruia pentru că altfel se lasă cu scandal.
 3. Cartonașele Montessori sunt iarăși o variantă bună, le poți folosi și la destinație. Le găsești într-o mulțime de tematici de la culori, la forme, instrumente muzicale, capitale, bani, mijloce de transport și câte și mai câte. Cu ele nu numai că îi poți învață pe cei mici lucruri interesante dar se pot face și o mulțime de jocuri , instrucțiunile sunt chiar pe spatele pachetului.
 4. CD-uri cu povești, ai noștri ascultă cu drag și îi ții captată atenția dacă după poveste discuți cu cel mic cum i s-a părut, ce personaj i-ar plăcea lor să fie, ce întâmplare i-a plăcut cel mai mult .
 5. Jocul culorilor este iarăși captivant dar e mai potrivit să îl jucați când treceți prin sate și orașe, nu în câmp. Ideea e să spui o culoare și fiecare membru din familie să găsească un obiect pe drum de culoarea respectivă. Poți complica jocul spunând culori precum cărămiziu, bej, bordo, carmin etc. În felul ăsta află și cuvinte noi iar copiii sunt încântați de noua provocare.
 6. Jocul animalelor : aici sunt mai multe variante. Fie câștigă cine găsește cele mai multe animale într-un anumit interval de timp, fie alegeți o literă și trebuie ca fiecare membru să găsească câte un animal care să înceapă cu litera respectivă.
 7. Clasicul ce încape într-un geamantan. Mai ales că abia ați făcut bagajele, vor fi încântați să găsească obiecte care pot încăpea într-un geamanatan (troler), obiecte care firesc trebuie să înceapă cu o anumită literă.
 8. Brățările luminoase au fost un real succes în ultima noastră deplasare. Sunt minunate atunci când se întunecă și ei nu mai văd nimic afară. Se găsesc în mai multe culori și sunt chiar ieftine.
 9. Tabla fosforescentă cu marker UV este ultima descoperire și mi se pare foarte tare , tot pentru atunci când se întunecă afară. Prețurile pentru ea diferă pentru că sunt unele care vin și cu forme care te ajută să desenezi.
 10. Mr Potato Head (un omuleț cartof care vine cu o mulțime de accesorii precum ochi, urechi, pălării etc) e o variantă bună daca nu aveți copii care să bage jucăriile în gură. Noi nu am avut această problemă și atunci nu am avut de ce să îmi fac griji. Eu le-am luat și mama patato, și tata patato și copiii. Așa că variantele de joc erau foarte multe și li se părea super distractiv să facă fețe amuzante.
 11. Caută pe net site-uri cu ghicitori. Sunt sute de ghicitori pe care le poți spune celui mic , la noi merge să jucăm asta mult timp. Tot pe net găsești și o mulțime de poezioare și cântecele pe care le poți spune/cânta împreună cu el.
 12. O carte nouă e mereu binevenită, eventual cu personaje pe ei care el le îndrăgește. Ultima oară eu le-am luat câte o carte de activități de care au fost foarte interesați și au făcut inclusiv schimb de cărticele pentru că erau diferite.
 13. Abțibildurile (asta dacă nu vă deranjează să le lipească prin mașină) sunt o metodă bună de a-i ține pe copii liniștiți. Ideal este să cumperi abțibilduri refolosibile pentru să se dezlipesc foarte ușor.
 14. Ce le mai place alor mei, e joaca în engleză. Alegem o temă : culori, animale, familie și eu le spun cum se zice în engeza după care ei repetă. Tot de la ideea asta , am făcut jocul și în alte limbi în funcție de țara pe care o alegeam , în glumă, ca viitoare destinație de vacanță. Mereu se lasă cu râs.
 15. Un ultim joc ar fi : La ce mă gândesc? care poate fi jucat pe diverse tematici – personaje din desene animate și povești, obiecte, persoane, țări etc. Unul dintre voi se gândește la un obiect iar ceilalți pun întrebări la care răspunsul e da sau nu astfel încât să ghicească acel obiect.

Drum bun îți doresc și vacanță liniștită! Aștept cu drag idei de jocuri din partea ta ca să mai diversific și să mai înveselesc drumurile noastre cu mașina 🙂

1 comentariu

 1. […] și jucăriile copiilor (uite aici idei de activități în mașină sau în avion […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.