Jurnal de sarcină

Săptămânile 11 și 12 de sarcină

O smochina taiata in doua

Bună! Ce avem noi în burtică în săptămânile 11 și 12 de sarcină? Avem o smochină de vreo 5 cm lungime și care cântărește cam 7 grame. Bebe se dezvoltă uimitor în primele săptămâni , de acum și până în săptămâna a 20-a de sarcină el își vă mări greutatea cam de 20 de ori și își va tripla lungimea.

Pentru mine au fost două săptămâni minunate pentru că am scăpat de acneea de sarcină cu care se confruntă multe gravidute. Mie mi-au apărut coșuri pe spate și pe piept și era foarte deranjant pentru că nu puteam să port nimic decoltat sau cu spatele gol. Ideal ar fi să nu folosești nici măcar loțiuni pentru uz extern pentru că orice substanță aplicată pe piele ajunge în circulație și prin urmare la bebe. Există câteva loțiuni și medicamente pentru acnee acceptate în sarcină ( eritromicina și acidul azelaic) dar daca le poți evita e mai bine să o faci. Vorbește cu medicul tău sau cu un dermatolog și vezi ce te sfătuiește. Dar există și câteva avantaje care vin la pachet cu sarcina și anume : păr mai strălucitor, unghii mai puternice, mai multă energie. La partea cu părul, problema e că și cel de pe picioare, brațe sau axilă crește mai repede și mai vânjos. Însă poți să te bucuri de sânii care se măresc ceea ce pentru mine a fost o reală bucurie, eu neavând un piept foarte generos.

E o perioadă în care trebuie să iei în calcul dublul test care iți oferă însă niște probabilități , nu certitudini de aceea el poate fi însoțit de alte analize recomandate de medic. E un test pe care eu îl recomand în sarcină, el poate depista anumite malformații și cu cât afli mai din timp, cu atît poți interveni mai repede. Acum sunt foarte multe operații care se pot face intrauterin. Există două variante pentru a face dublu test . Ori mergi și faci analizele de sânge în săptămânile 9-10 și apoi mergi la ecografie și la calculul de risc în săptămânile 13-14 sau, dacă ai uitat că trebuie să faci analizele de sânge ( căci unele dintre noi , așa cum sunt eu, e posibil să fie mai găgăuțe și să uite) mergi la ecograf în săptămânile 12-14 ( maxim, nu trebuie să depășești săptămâna a 14-a de sarcină) și în maxim 24 de ore de la ecografie îți faci analizele. Dacă rezultatul de la dublu test a ieșit bine atunci nu mai este cazul să faci și triplu test.

Analizele ginecologice făcute în această perioadă mi-au indicat prezența unui stafilococ pentru care a trebuit să iau din păcate antibiotic ( ampicilină). Inițial m-am panicat dar citind mult despre antibiotice în sarcină am aflat că acestea nu pun în pericol sarcina sau dezvoltarea fătului. Însă ce trebuie să știi despre infestarea cu stafilococ , este că, în cazul unei nașteri naturale, este posibil ca și bebelușul să fie infestat și atunci să i se administreze și lui antibiotic. Oricum , aceste analize ginecologice va trebui să le repeți și în săptămâna a 35-a de sarcină.

Eu te sfătuiesc dragă mămică, să te bucuri cât poți de mult de perioada asta, să te lași răsfățată și alintată pentru ca acuși acuși altcineva va fi în centrul atenției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.